Pitsou Kedem Uses Board-marked Concrete, Glass And Steel For Modernist-inspired Home In Tel Aviv

0
2278

Israeli studio Pitsou Kedem has finished a family residence in Tel Aviv, using a cantilevered concrete box and glass walls to develop a building that “corresponds with the Modernism of the 1950s” .

SB House by Pitsou Kedem

Like the residence Pitsou Kedem made for himself and his household in Ramat HaSharon, SB Property takes its cues from the kinds and components typically utilized in Modern architecture.

SB House by Pitsou Kedem

The 510-square-metre residence, which the studio designed for a family members in Tel Aviv, attributes board-marked concrete walls and huge expanses of glass, allowing all-natural light to flood the interior.

SB House by Pitsou Kedem

A concrete box containing upper floor bedrooms and bathrooms cantilevers above the ground level residing area, which is wrapped on 3 sides by glass – related in kind to a Melbourne residence by Matt Gibson that references Brazilian Modernism.


Connected story: Matt Gibson references Brazilian Modernism for concrete and stone home in Melbourne


“Technological advances of the industrial revolution, which allowed the use of iron and concrete constructing blocks, brought with them the gospel of Modernism,” stated Kedem.

SB House by Pitsou Kedem

“The use of a cement sheath around the house creates a fascinating balance among open and closed methods and fills the residence with different intensities of light,” he continued, “these streams pour into the concrete structure and emphasise its sensuality.”

SB House by Pitsou Kedem

A row of wooden louvres fitted to the street-dealing with facade reinforces the linear markings left by the wooden formwork on the concrete walls and help to even more ventilate and illuminate the inside of the building.

SB House by Pitsou Kedem

An adjacent full-height wall sits away from the elevated concrete box above the sitting room, producing a narrow gap among the two components of the framework.

SB House by Pitsou Kedem

Steel beams and a strip of glass that run up the two finish walls of the creating and across the roof span the gap, helping to light the entrance hall under. A pivoting door that gives the primary entrance to the residence is concealed within a white wall.

SB House by Pitsou Kedem

“The knowledge of standing up against the sealed entrance is like the architecture of Egypt’s temples and fortress buildings,” explained Kedem.

SB House by Pitsou Kedem

Wooden floorboards, chosen to reference the board-marked concrete walls and ceiling, are utilised all through the residing room and on an elevated walkway that runs overhead.

SB House by Pitsou Kedem

Even though the master suite is located in the upper storey, children’s rooms are positioned in a basement lit by a sunken courtyard.


Relevant articles: see much more tasks by Pitsou Kedem


Whilst concrete opacifies the upper floor, glazed walls slide open to connect the open-prepare living area with the garden containing a swimming pool.

SB House by Pitsou Kedem

Directed by architect Pitsou Kedem, the Tel Aviv studio is renowned for its use of concrete, metal and frameless glazing to produce dramatic plays of light and shadow. Earlier this yr it finished a residence titled In Praise of Shadows, which characteristics a chequerboard display of climate steel that casts patterns of sunlight and show across the inner surfaces.

SB Residence is located close by several Tel Aviv projects by the firm like a penthouse apartment with an infinity pool overlooking the city, and the renovated property of Israel’s former prime minster, David Ben-Gurion.

Photography is by Amit Geron.


Project credits:

Architecture: Pitsou Kedem
Design and style crew: Pitsou Kedem, Tamar Berger, Irene Goldberg, Hagar Arad Tsvi
Styling for photography: Eti Buskila

SB House by Pitsou KedemBasement strategy SB House by Pitsou KedemGround floor prepare SB House by Pitsou KedemInitial floor program SB House by Pitsou KedemSections SB House by Pitsou KedemSections Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here