Architect Joris Verhoeven chose hand-moulded bricks for the walls of this asymmetric gabled home in the Belgian village of Riel .

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

Verhoeven, who is based mostly in close by Tilburg, designed the two-storey residence, named RielEstate, for a contractor. The aim was to generate a home that puts a playful spin on the standard architecture of the region.

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

“My consumer, Jeroen Krijnen, was the builder of the home,” the architect told Dezeen. “Jeroen and his partner Marjel asked me to style them an interesting residence.”

“They are architecture lovers and asked for something traditionally created with reliable materials, but out of the ordinary.”

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

Standard handmade bricks had been picked as the principal creating material, sourced locally from within the Brabant area – the very same area that is property to MVRDV’s shop and workplace complex disguised as a farmhouse.


Associated story: Protruding brickwork gives a ribbed facade to Lezze’s Home VR in Belgium


“The bricks that we used for the house are traditional in the region – they are frequently utilised for farmhouses and in castles,” additional Verhoeven. “The masonry gives the impression of hefty sound walls.”

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

The building’s profile is much less traditional. Although it functions a gable, this is set at an angle so that the pitch is much steeper on 1 side than the other.

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

“An asymmetric sculptural play of mass and openness is created by tilting the roof ,” said the architect. “It is also an alternative for the standard roof form that is prescribed in the municipal rules for this district.”

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

Windows are stored as straightforward as feasible, somewhat set back from the walls with no header or sill details. Front and rear doors are created from oak, creating two prominent entrances.

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

“In the province of Brabant it is customary to enter through the back door,” said Verhoeven. “It is a sign of hospitality – you can come to feel totally free to come in, the door is always open for visitors.”

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

Within, the building’s kitchen and dining space are each found at the front, although the loved ones residing area open out to the backyard at the back. The staircase types a divider in between these spaces, and a garage runs alongside.

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

The upper degree has a smaller sized footprint, accommodating three bedrooms and a generous bathroom.

RielEstate by Joris Verhoeven Architectuur

Rooms open out to terraces on both amounts. A single one particular the ground floor is paved in the exact same brickwork utilized for the walls.

Photography is by John van Groenedaal.

RielEstate by Joris Verhoeven ArchitectuurGround floor strategy RielEstate by Joris Verhoeven ArchitectuurInitial floor program RielEstate by Joris Verhoeven ArchitectuurArea a single RielEstate by Joris Verhoeven ArchitectuurSegment two Dezeen

Previous articleTools And Furniture Hook Onto A Plywood Wall In Paris Cookery Classroom By Septembre
Next articleIdeas For Wardrobes – Modern Designer Models For The Hall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here