Julien De Smedt’s Angular Concrete Youth Centre In Lille Features A Colourful Striped Wall

0
1563

Brightly coloured stripes cover a single encounter of this bulky concrete neighborhood complex in Lille, which was made by architect Julien De Smedt to host facilities for the “3 ages of mankind” (+ slideshow).

Lille Youth Centre by JDS

Euralille Youth Center sits on a triangular website in the city’s Porte de Valenciennes district. Its 3 corners accommodate a 70-cradle nursery, 200-bed youth hostel and local community offices, whilst a triangular courtyard is found at its centre.

Lille Youth Centre by JDS

This programme is intended to assistance the city’s residents “from nursery to nursing home” said Julien De Smedt, who won a competitors to style the centre in 2011.

Lille Youth Centre by JDS

“The Euralille Youth Center is designed to accommodate the three ages of mankind, from birth, via adolescence, and into adulthood a volume that captures the phases of human growth,” he explained.

“A basement crematorium would have completed the lifecycle, but we recognize that this was not incorporated!” he extra.

Lille Youth Centre by JDS

The three corners of the creating angle up from the pavement to reveal strips of glazing, which connect with public plazas by the street.

Lille Youth Centre by JDS

The central courtyard functions a bed of purple gravel and a fir tree, which is developed as an area of reflection away from the hubbub of the city.


Connected story: Graal Architecture adds trio of corrugated metal cabins to a kindergarten in France


The gravel bed is shaped like an angular spiral, mimicking the kind of the courtyard and the angular concrete staircases within.

Lille Youth Centre by JDS

One section of the constructing angles back from the courtyard to develop rows of terraces, while yet another segment functions a blue roof terrace that offsets the pale concrete structure.

Lille Youth Centre by JDS

“Our undertaking emerges from the notion of producing an urban catalyst, accommodating 3 distinct programmes on a triangular website,” stated the architect.

“By putting a system in every single stage of the triangle we offer you highest privacy even though allowing them a closeness and continuity of room, organised close to a garden, like a cloister of calm in the centre of the city.”

Lille Youth Centre by JDS

Within, the youth hotel functions pastel blue niches that include lockers and seating regions, while the office has a reception furnished with metal tables and chairs.

Lille Youth Centre by JDS

JDS has also just lately completed a hump-shaped home in the Jura mountains, which is covered by a blanket of grass. Other tasks include a Seoul office and housing block featuring a facade of cube-shaped balconies.


Connected story: French villa made by Julien De Smedt to search like a bump in the landscape

French villa designed by Julien De Smedt to look like a bump in the landscape

Grass ramps over the curving form of this house in the French countryside, which was designed by architect Julien De Smedt as a modern alternative to the region’s “pastiche chalets” (+ slideshow). A lot more »

Connected movie: The Chapel by a21studio is like “a huge colourful lantern”

In this exclusive video interview Vietnamese architect Toan Nghiem discusses the use of bright colours in The Chapel, the neighborhood centre that was crowned Planet Creating of the Yr 2014. More substantial model + story »

A lot more from Julien De Smedt:

Pin it

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here