Govaert & Vanhoutte’s House Graafjansdijk Features Fence-like Walls And Glazed Living Spaces

0
1218

Squeezed onto an angular plot in between a street and a small irrigation channel, this residence near the Belgian village of Knokke comprises a timber-clad ground floor with a glass box resting on top (+ slideshow).

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

House Graafjansdijk was developed by Bruges workplace Govaert &amp Vanhoutte, whose past tasks incorporate a minimal concrete and glass cemetery pavilion and a factory with walls of concrete, metal mesh and glass.

It provides a property for the owner of a local estate agents.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The property requires its name from a dike constructed in the ninth century to safeguard regions of France and Belgium from North Sea storm surges.

The only remaining section of the Graaf Jansdijk is now a road that extends east from Knokke along one side of the internet site, which is bordered on its opposite edge by a narrow ditch.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Govaert &amp Vanhoutte was asked to produce a present day four-bedroom family members house on this narrow plot, producing the most of views in direction of the farmland on both side while providing privacy from the adjacent street.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A single-storey volume containing the bedrooms occupies the entirety of the site at street level.

Its frontage is clad in fence-like timber boards that type an impervious surface, although the elevation hunting onto the fields is largely glazed.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“A very first choice we created was to integrate all evening functions on ground level, closed in direction of the street and open towards the corn area,” architect Michael Lammens told Dezeen.


Connected story: 50 Shades of Wood by Declerck-Daels Architecten is a timber dentist surgical treatment in Bruges


“This creates a very intimate character. The only way to do this was to practically fully occupy the terrain on the initial degree.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Weatherbeaten wooden cladding wraps all around a garage positioned at the narrower finish of the plot. On the side bounded by the water, the bedrooms lengthen around the edges of a tiny inner garden.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Stairs lead from an entrance set back slightly from the street to a transparent volume containing the kitchen and living space. This smaller sized upper storey is raised above the level of the dike to supply views across the fields on both side.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“In this way a powerful horizontal plinth carries a glass lookout,” Lammens added. “This horizontal character was critical, integrating the residence in its residential atmosphere.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The timber cladding extends one particular metre beyond the ceiling height of the ground floor to type a railing all around a massive decked roof terrace.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A full-height sliding glass door connects the dining region with this terrace, which is lined on its opposite edge by a glass balustrade that guarantees an uninterrupted view across the corn discipline.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The materials palette utilised for the building’s exterior is continued internally, with the very same weathered timber boards utilized to walls on each amounts.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Black tadelakt plaster flooring offers a tactile surface that is complemented by the raw metal used for the kitchen countertop and dining table.

White lime paint utilized to the remaining walls and ceilings gives these surfaces a softer matt finish.

Photography is by Tim Van de Velde.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsWeb site plan – click for more substantial picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsBasement floor program – click for more substantial image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsGround floor prepare – click for larger picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsInitial floor program – click for larger picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsCross part – click for bigger image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsLengthy section – click for bigger image


Related story: Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

This glass residence by Belgian architects Govaert &amp Vanhoutte has a 50-metre-long wall at the back and a sunken swimming pool at the front. Much more »

Related movie: Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a family home, retaining the eight piers of its authentic brick facade as a backyard feature Larger edition + story »

More houses in Belgium:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here