Pearl Bay Residence Provides Ocean Views From South African Coast

0
1266

Glass sliding doors surrounding the living regions of this coastal residence in South Africa can be retracted to generate open-air spaces overlooking the ocean .

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Australia-primarily based Gavin Maddock Design Studio developed the Pearl Bay Residence as a holiday home for a consumer who will eventually retire to the spot located in the harbour town of Yzerfontein, 90 kilometres up the western coast from Cape Town.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The consumer requested a modern home that helps make the most of ocean views from a website on a dune, which rises progressively away from the shore.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

A pair of white cubic volumes arranged on either side of a backyard incorporate 3 bedrooms, 4 bathrooms and living and dining locations that can be totally opened up to the outside.


Associated story: David Adjaye to flip Johannesburg higher-rise into plant-covered apartment block


“The architecture and interiors get pleasure from numerous aesthetic interests and were inspired by the west coast landscape, which is fairly textural and typified by basic white homes and cottages reminiscent of the Mediterranean,” explained Maddock.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The verticality of the building’s double-height volumes is emphasised by strips of glazing that interrupt the surfaces of the front and rear sections.

A garage that extends towards the road is fronted by a rolling timber shutter. It adjoins a sheltered entrance to one side and a two-storey wing that consists of bedrooms on both its ground and first floor levels.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The entrance leads to a single-storey gallery that connects the home’s two pavilions. 1 side of the passage accommodates a daybed and artworks sheltered from the sun by a timber screen. The other side is lined with sliding doors that open onto the turfed spot.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The major residing, kitchen and dining spaces on the ground floor are positioned to search out in the direction of the ocean through total-height windows, which slide to one side to produce the really feel of an outside terrace.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

A timber deck between the lounge and the garden can be sealed off with sliding partitions on both side. When all the glazing is retracted the entire rear of the ground floor is open to the sea breezes.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

“There is a seamless movement among these spaces and a sense of uninterrupted connection among inside and outdoors,” explained Maddock, who additional that the opening in the direction of the ocean “was stretched to the greatest of 14 metres making use of strategically placed columns.”

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The master bedroom and its en-suite on the 1st floor can also be opened up to the sea views on two sides.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

A custom-created shower encased in glass was added to maximise the feeling of room in the bathroom.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

Components and furniture throughout the residence were picked to include a warm and tactile contrast to the white walls.

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design Studio

The texture of granite tiles references rocks along the shoreline, even though the bedroom floors are made from wide oak boards.

Photography by Adam Letch.


Venture credits:
Consultants:
Structural Engineer: Hulme &amp Associates
Geotechnical Engineer: Kantey &amp Templer
Land Surveyor: Neil Spencer &amp Associates
Contractor: McNeil Construction
Suppliers:
Art: Jana Maddock (huge piece in the Livingroom),
Andre van Vuuren – ‘Carmel Art’ (artwork in the Gallery), Nel Luyendyk – ‘Ghuba Gallery’ (artwork in the gallery), Lulli de Villiers-Hamman – ‘Sembach Gallery’ (art in the bedroom)
Furniture: GMDS developed pieces, Limeline (Minotti &amp Knoll, Artemide, Martinelli Luce), Weylandts, Okha
Tiles &amp Stone: WOMAG
Timber flooring: Oggie Flooring
Blinds &amp Curtains: Up The Track (Silent Gliss)
Lighting: Lumen8, DM Agencies (Spazio), Eagle

Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design StudioWebsite prepare Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design StudioGround floor plan  Pearl Bay Residence by Gavin Maddock Design StudioVery first floor strategy Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here