Govaert & Vanhoutte’s House Graafjansdijk Features Fence-like Walls And Glazed Living Spaces

0
1308

Squeezed onto an angular plot amongst a street and a little irrigation channel, this residence near the Belgian village of Knokke comprises a timber-clad ground floor with a glass box resting on top (+ slideshow).

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

House Graafjansdijk was created by Bruges workplace Govaert &amp Vanhoutte, whose past projects include a minimal concrete and glass cemetery pavilion and a factory with walls of concrete, metal mesh and glass.

It gives a property for the owner of a local estate agents.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The home will take its identify from a dike developed in the ninth century to shield areas of France and Belgium from North Sea storm surges.

The only remaining section of the Graaf Jansdijk is now a street that extends east from Knokke along one side of the website, which is bordered on its opposite edge by a narrow ditch.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Govaert &amp Vanhoutte was asked to develop a present day 4-bedroom family members home on this narrow plot, producing the most of views in the direction of the farmland on both side while delivering privacy from the adjacent street.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A single-storey volume containing the bedrooms occupies the entirety of the site at street degree.

Its frontage is clad in fence-like timber boards that kind an impervious surface, although the elevation hunting onto the fields is primarily glazed.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“A very first determination we created was to integrate all night functions on ground level, closed in direction of the street and open in the direction of the corn discipline,” architect Michael Lammens informed Dezeen.


Relevant story: 50 Shades of Wood by Declerck-Daels Architecten is a timber dentist surgical procedure in Bruges


“This produces a really intimate character. The only way to do this was to nearly totally occupy the terrain on the very first degree.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Weatherbeaten wooden cladding wraps about a garage positioned at the narrower finish of the plot. On the side bounded by the water, the bedrooms lengthen about the edges of a little inner garden.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Stairs lead from an entrance set back slightly from the street to a transparent volume containing the kitchen and living room. This smaller upper storey is raised above the level of the dike to offer you views across the fields on both side.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“In this way a powerful horizontal plinth carries a glass lookout,” Lammens extra. “This horizontal character was essential, integrating the property in its residential setting.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The timber cladding extends 1 metre beyond the ceiling height of the ground floor to form a railing around a huge decked roof terrace.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A total-height sliding glass door connects the dining location with this terrace, which is lined on its opposite edge by a glass balustrade that ensures an uninterrupted see across the corn area.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The material palette utilised for the building’s exterior is continued internally, with the exact same weathered timber boards applied to walls on each amounts.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Black tadelakt plaster flooring gives a tactile surface that is complemented by the raw metal utilised for the kitchen countertop and dining table.

White lime paint utilized to the remaining walls and ceilings gives these surfaces a softer matt finish.

Photography is by Tim Van de Velde.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsWeb site prepare – click for greater picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsBasement floor plan – click for greater picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsGround floor plan – click for more substantial image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsFirst floor prepare – click for more substantial picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsCross area – click for bigger image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsExtended section – click for larger image


Connected story: Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

This glass property by Belgian architects Govaert &amp Vanhoutte has a 50-metre-extended wall at the back and a sunken swimming pool at the front. A lot more »

Connected film: Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a family house, retaining the eight piers of its unique brick facade as a garden function Greater model + story »

Much more homes in Belgium:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here