Yellow Accents Brighten The Stacked White Volumes Of Pino Street House By Oscar Gutiérrez

0
1018

Architect Oscar Gutiérrez employed bright yellow paintwork to pick out frequently-overlooked details on the clean white facade of this courtyard house in Mexico.

Gutiérrez chose to highlight railings, guttering and doorways with vibrant paintwork at Pino Street House – a house with a courtyard at its centre, designed for a family living in the suburbs of Jalisco, México.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

The 165-square-metre developing comprises a series of stacked white blocks, with glazed living spaces facing the brick patio that cuts into 1 side of the plan.


Associated story: 3archlab’s concrete courtyard house is positioned against a cliff


“The property is divided by a courtyard that creates parallel paths among social and household life, although also generating a feeling of amplitude,” said the architects.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

The floor region decreases on the upper floor to make way for two roof terraces that overlook this outside space. There are also small gardens at the front and back of the plot.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

Behind a solid yellow perimeter fence, stepping stones lead up to a yellow doorway recessed into the white facade. Red bricks had been arranged at angles to give a textured basket-weave pattern to the walls on either side of the entrance.

The door opens straight into the dining space, which leads through to each the courtyard and a living space at the back of the house.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

The ground floor has a split-level floor that follows the natural slope of the terrain. This puts every single room at a slightly different height.

“The house is concentrated towards the southeast boundary, making access to the most eye-catching landscapes and appropriate sun exposure,” said the architect.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

Upstairs, two bedrooms with en-suite bathrooms are situated at either end of the creating and connected by a extended corridor.

“The style method was to assign most of the built area to the ground level allowing the existence of uncovered locations in the upper level,” added the architect.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

The two roof terraces adjoin the master bedroom and hallway, offering views of the rural landscape beyond the perimeter fence.

“The widespread terrace and balcony establish a connection with the garden and courtyard on the ground floor, collectively forming a linear sequence of open spaces,” said Gutiérrez.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

A cylindrical chimney for the living room fire rises above the flat rooftops, while the vibrant yellow water trenches spout water straight onto the patio and gardens below.

Pino Street House by Oscar Gutierrez

Photography is by Vanessa Guízar.

Pino Street House by Oscar GutierrezAxonometric diagram Pino Street House by Oscar GutierrezExploded axonometric diagram Pino Street House by Oscar GutierrezFloor plans – Pino Street House by Oscar GutierrezSection –
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here