Hermansson Hiller Lundberg References Classical Architecture With Monochrome House Skuru

0
3956

Broad white piers and a colonnade suggest a Classical aesthetic on the facade of this modest residence near Stockholm by architecture company Hermansson Hiller Lundberg .

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Positioned on a rural website in Nacka, a municipality east of the city, Property Skuru is a single-storey home featuring a monochrome colour palette both within and out.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Rectilinear pillars can be identified on all four sides, giving the constructing a uniform visual appeal from every angle. On 3 sides these are piers framing a series of door-dimension windows, although on the fourth elevation they turn out to be the colonnade.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Hermansson Hiller Lundberg – a Stockholm studio created up of architects Andreas Hermansson, Andreas Hiller and Samuel Lundberg – made the building as a permanent residence for a household.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

The architects describe it as an unconventional dwelling with a monumental physical appearance.

It is reminiscent of numerous projects by British architect David Chipperfield, notably his Stirling Prize-winning Museum of Modern day Literature and the just lately completed Fayland Home, which reference the Classical architecture of ancient Greece and Rome.


Relevant story: Concrete and glass residence completed by Arrhov Frick in a Swedish woodland clearing


“The repetition of pillars and the juxtaposition of developing factors develop a minimalistic complexity,” stated Hermansson Hiller Lundberg.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Though the house appears to be constructed from cast concrete, it was really created making use of expanded clay masonry blocks. These had been rendered off-white, with the most prominent surfaces offered a smooth surface, while others have been left with a rough texture.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

“The clear volume of the property gains a richness of expression through the development of a tectonic order of discreet buildings elements,” said the architects.

“These tectonics, nevertheless, are entirely rhetorical as they lie in the elaboration of reliefs in the plaster surface.”

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Inside, the creating has a quite simple layout, with a large residing, dining and kitchen space taking up half of the floor strategy. Behind this, two bedrooms are separated by an entrance lobby and a bathroom.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

There are five entrances in total, making it attainable to enter and exit any of portion of the house without having disturbing other members of the household. These doors all seem exactly the same, so it is unclear to visitors which 1 is the main entrance.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

Walls and ceiling surfaces inside the home have also been rendered off-white, although the floor is polished concrete.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

“In the interior the rhetoric is monolithic rather than tectonic, and this also lies in the surface treatment method of the rendered walls and ceiling and the polished concrete floor,” extra the architects.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg Arkitektur

A hearth stands close to the centre of the plan, and a tiled recess at its base generates a place where residents can retailer firewood.

Photography is by Mikael Olsson.

House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg ArkitekturInternet site plan House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg ArkitekturFloor program House Skuru, Nacka by Hermansson Hiller Lundberg ArkitekturSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here