A thatched roof shaped like a giant parasol shelters this bamboo neighborhood centre by Vo Trong Nghia, which is built in excess of a pond in a south Vietnam village .

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

Positioned in Sen, a village ten miles outside Ho Chi Minh City, the Sen Village Neighborhood Centre is elevated on a circular podium over the pond of a 48-hectare park. Vietnamese firm Vo Trong Nghia Architects designed the building to provide a meeting room for the residents of a new 2,200-home development within the village.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

The neighborhood centre’s thatch-covered roof is supported by a network of arched and rope-bound bamboo columns and beams – a common function of Nghia’s architecture, who just lately used the identical approach for buildings in the Naman spa resort elsewhere in Vietnam.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

The circular base and massive cone-shaped roof give the building the physical appearance of a bandstand. It can host up to 250 men and women for parties, banquets, exhibitions and music performances.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

“The creating has a basic umbrella-like construction which consists of 28 pure bamboo frame units,” explained the architect.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

A little circular skylight in the tip of the roof enables light and air to filter in from over. This passive cooling method signifies there is no require for air conditioning, and helps to minimise the building’s power consumption.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

“Regardless of the shrouding shape of the roof, the interior area wants no artificial lighting for daytime uses as a skylight and open periphery offer defused daylight,” explained the studio.


Connected story: Vo Trong Nghia adds bamboo restaurant and seaside bar to spa resort in Vietnam


“The skylight also functions to discharge sizzling air from the leading of the roof as breeze cooled by adjacent pond flows through the building.”

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

A 4-metre-wide terrace surrounds the hall and is partially sheltered by the 30-metre roof span. This elevated walkway – which provides views above the pond and to the adjacent parkland – leads to a modest brick volume housing toilets, a kitchen and an workplace.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

Two piers website link the podium to the planted grounds at the rear, where a kindergarten, exhibition hall and administration offices are situated.

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia Architects

Vo Trong Nghia Architects is also at present operating on the spa resort in Da Nang, which consists of a trio of bamboo structures with thatched roofs supported by trumpet-shaped bamboo columns and a day spa with latticed walls, hanging gardens and pools of water by MIA Design Studio.

Throughout the opening of the inaugural Chicago Architecture Biennale earlier this month the firm unveiled its fourth prototype for low-price housing, featuring a thatched facade and a mono-pitched roof.

Photography is by Quang Tran.


Task credits:

Architect Company: Vo Trong Nghia Architects
Principal: Vo Trong Nghia
Architects: Nguyen Huu Son Duong, Nguyen Van Thien
Contractor: Wind and Water Home JSC
Client: Phuc Khang Corporation

Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia ArchitectsSite strategy Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia ArchitectsFloor program Sen Village Community Center by Vo Trong Nghia ArchitectsSection

Dezeen

Previous articleLaser Razor Removed From Kickstarter After Failure To Show Working Prototype
Next articleUniversal Design Studio Creates Venue For London’s Frieze Art Fair

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here