An indoor basketball court forms the atrium of this family members house in eastern Japan by neighborhood firm Koizumi Sekkei (+ slideshow).

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

The architecture and industrial layout studio created Basketball Court Home for a neighbourhood in Shizuoka, a coastal area that is also home to a cafe featuring road markings by Suppose Layout Office and a concrete fish processing plant by Mizuno Architecture Layout.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

A short flight of actions leads up to the entrance of the gabled two-storey residence, major by way of to the indoor basketball court that takes the location of an entrance hall.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

Rooms surround the wooden court, but are protected from stray balls by sliding doors and metal grilles.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

“The layout arrangement of this home is inspired by normal gymnasium layouts, where we have the indoor basketball court planned in the central core of the property, with rooms found on opposite sides of the court,” explained Koizumi Sekkei.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

The court is one particular quarter scale but has a common 3-metre-high hoop, which is mounted on the red-brown timber balustrade of an upper gallery that overlooks the court.

The six-metre-tall ceiling is developed to let room for cost-free throws.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

“The house is designed with a special scale, which makes it difficult to define whether the interior area is grand or narrow,” stated the design and style crew.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

A mixed kitchen and dining room with wooden cabinetry occupies a narrow strip along one particular side of the court.

A mesh gate can be pulled across to protect this area from misjudged shots or opened onto the court to improve the space.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

On the other side of the court, white sliding doors conceal a bathroom, storage regions and a timber staircase that prospects to the upper floor.

The stairwell is lit by a band of glazing that stretches across the building’s facade.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

“The centre court is also developed to be multi-objective, with a chance of becoming a property library, and more prospects to be explored by the consumer over time,” added the studio.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

Pigeon hole-design shelving runs around the outer edge of the gallery, making it possible for this space to be used for both spectating and storage.

Basketball Court House by Koizumi Sekkei

Doorways lead in between the shelves into two children’s bedrooms over the kitchen and to a master suite and balcony over the ground-floor bathroom.

The rooms are lit by higher degree windows, keeping privacy for the household within the ignored plot.


Undertaking credits:

Undertaking group: Koizumi Sekkei
Contractor: Kuwataka Kensetsu


Associated story: Pigalle Duperré is a colourful basketball court tucked in between a row of Parisian apartments

Pigalle Duperré is a colourful basketball court tucked between a row of Parisian apartments

Sick-Studio has collaborated with French trend brand Pigalle to generate a multicoloured basketball court between a row of buildings in the 9th arrondissement of Paris (+ slideshow). Far more »

Relevant movie: Fuse Atelier’s Residence in Tsudanuma brings light in via a perforated concrete facade

More homes in Japan:

Previous articleCreative wall design with 3D ceramic tiles by Atlas Concorde
Next article40 Tips For Organizing Your Closet Like A Pro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here