Vibrant green-yellow frames accentuate the windows and doors of this spruce-clad house developed on a hillside with views more than Oslo .

House-Linnebo-by-Schjelderup-Trondahl_dezeen_SQ

Neighborhood studio Schjelderup Trondahl Arkitekter designed House Linnebo for a hillside site on the outskirts of the Norwegian capital.

The hill marks the outer perimeter of the city, with the urban landscape fading out into miles of dense forest to the rear of the house.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

The three-storey house is partially embedded into the steep slope and is clad in planks of spruce, which have been charred and oiled to highlight notches and irregularities in the timber.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

Even though a series of fixed windows have frames that are hidden behind the timber cladding, smaller sized hinged windows and sliding doors are highlighted in bright chartreuse – a blend of yellow and green.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

“The facades are perhaps monotonous, but at the identical time nicely balanced to reflect its character and inner lifestyle,” explained architects Stian Schjelderup and Øystein Trondahl.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

The reduce element of the slope is crowded with houses. As a consequence, the major living room in Property Linnebo is arranged across the upper floor to offer you a lot more privacy.


Related story: Mountain lodge by Reiulf Ramstad Architects has a V-shaped footprint that follows the terrain


Windows are strategically positioned to provide views of the city, above the other the rooftops.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

“The site is situated at the highest level more than the city with a formidable view above the urban landscape, the fjords and hills in the distant horizon,” explained the designers.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

“That meant putting all residing places as higher as the rules permitted and also discovering all shut views and narrow, distant views and lights, defining distinct characteristics in every room,” they extra.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

The lounge and dining area are separated by a slight distinction in floor level, as properly as by a fireplace and shelving unit that fit under one slope of the pitched roof.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

The lounge is set on the higher portion of the floor, whilst the kitchen and dining area are at the reduced level. Surfaces are covered in oak boards and plywood that have been handled with white-pigmented wax.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

In accordance to the architects, the big difference in floor degree was intended to “to fine tune the view in the most probable sitting positions in each and every region” – framing views via strategically placed windows.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

Massive panels of glazing on the two of the house’s gabled ends permit cross-ventilation through the living room from east to west. 1 is a window, whilst the other is a sliding door that gives accessibility to a narrow spruce-clad balcony.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

“With each other with the huge southern windows, it gives a feeling of sitting outside during summertime,” stated the architects.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

Due to the steep slope, the principal entrance to the developing is located at the back of the web site and gives direct accessibility to the 2nd floor that is occupied by two bedrooms, bathrooms and a household area.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

The ground floor, which is half embedded into the slope, contains a guest bedroom, utility rooms and a additional living space.

House Linnebo by Schjelderup Trondahl

Glazed doors provide access onto a concrete terrace in front of the house, which overlooks a backyard planted with Japanese cherry trees.

Photography is by Jonas Adolfsen.


Project credits:

Architecture: Schjelderup Trondahl Arkitekter
Venture group: Stian Schjelderup, Øystein Trondahl, Katrine Skavlan
Clientele: Harald and Linda Linnebo
Constructor: Komplett Bygg Østlandet AS /Espen Syversen
Plumber: Hagen VVS AS
Electrician: Kindberg Elektro AS
Furniture: Holmestrand Møbelsnekkeri AS
Metalwork: Hågensen Blikk AS and Larsen Montasje AS

House Linnebo by Schjelderup Trondahl Ground floor program House Linnebo by Schjelderup Trondahl 1st floor strategy House Linnebo by Schjelderup Trondahl 2nd floor strategy Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here