Shingled Community Centres By Sophus Søbye Arkitekter Face Into Copenhagen Parkland

0
1562

Canadian cedar shingles and slats cover the gables of this local community centre and scout hut, which sit behind a concrete wall on the edge of Copenhagen’s Søndermarken park .

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

Danish firm Sophus Søbye Arkitekter designed Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Copenhagen’s Frederiksberg area to give a parkside meeting spot for residents, joggers and the local scout group.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

A pair of concrete buildings with mono-pitched roofs and shingle cladding supply a local community space referred to as the Village Hall and a separate scout hut. These share a courtyard in the centre of the website – a comparable set-up to a pair of local community centres set in the gardens of an old Flemish manse.

Photograph by Jens Larsen Photograph by Jens Larsen

The sloping roofs of each blocks are planted with sedum that changes from season to season in tune with the foliage in the park.


Relevant story: Christiansen and Andersen create a pavilion of wooden walkways in Copenhagen castle grounds


The smaller sized of the two buildings is employed by the scouts and includes group activity areas that open onto the courtyard. The outside area is enclosed by the pair of timber-clad buildings and a long concrete wall that connects them. It faces away from the street into the shrubbery of the adjacent park and contains a campfire at its centre.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

“The area’s third facade is the park’s trees and shrubs, which with its density gives the come to feel of getting in the middle of a clearing in a forest,” explained the architects.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

A wooden mezzanine in excess of the workshop areas offers a makeshift bedroom for going to scouts, and connects to a roof terrace among the two buildings.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

“The mezzanine degree place indicates you inside will come to feel like sitting or lying in the middle of the canopy,” stated the architects.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

Members of the jogging clubs that use Søndermarken park also have access to the showers and toilets in the ground floor of this block.

Photograph by Jens Larsen Photograph by Jens Larsen

The Village Hall, set on the other side of the courtyard, functions a big perform area with a fireplace, kitchen and cafe.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

Within, raw concrete walls and floors are paired with pine plywood panelling and bamboo stairs, while slats of timber run across the sloping ceilings.

Photograph by Jens Larsen Photograph by Jens Larsen

Like the scout hut, it features a mezzanine that opens onto the roof terrace and can be employed to host meetings and occasions.

Photograph by Rasmus Hjortshoj Photograph by Rasmus Hjortshoj

Photography is by Jens Larsen and Rasmus Hjortshøj.


Venture credits:

Architects: Sophus Søbye Architects
Venture team: Sophus Søbye MAA, David Vega y Rojo MAA, Martin Freeman MAA, Maria del Mar Freire Morales
Structural engineering: Rostgaard Engineering Consultants A/S
Client representative: Marianne Båastrup-Larsen, DDS Søndermarken Group

Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Frederiksberg by Sophus Søbye Arkitekter ApSWeb site strategy Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Frederiksberg by Sophus Søbye Arkitekter ApSGround floor prepare Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Frederiksberg by Sophus Søbye Arkitekter ApSFirst floor strategy Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Frederiksberg by Sophus Søbye Arkitekter ApSExtended area Flerbrugerhus DDS Søndermarken in Frederiksberg by Sophus Søbye Arkitekter ApSCross segment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here