Marseille House By ACAU Architects Features Board-marked Concrete And An Angular Window

0
1615

A pair of terraces are hidden behind the board-marked concrete facade of this townhouse in Marseille, which was developed by ACAU Architects for a youthful loved ones.

Cap House ACAU Architects

French firm ACAU Architects was asked to produce the 140-square-metre residence for a couple with two kids on the outskirts of Marseille, France.

Cap House ACAU Architects

Built on a spending budget of €220,000 (£164,000), Cap Residence is made to maximise its narrow plot between two present residences and functions a jutting bay window and a concealed roof terrace.

Cap House ACAU Architects

The house features board-marked concrete walls created to support distinguish the residence from its neighbours, which have smooth rendered or brick facades.


Connected story: Yoda Architecture pairs perforated brick with corrugated iron for a rural French house


“The nature of the website, the price range constraints and the complexity of the programme created us quickly reflect on the optimisation of the structure and on the definition of supporting facades,” mentioned the architects.

Cap House ACAU Architects

“Between integration and rupture, the project has slipped into a extremely eclectic architectural context,” they extra.

Cap House ACAU Architects

The concrete framework also permitted the architects to develop large open-program spaces with no the need for columns.

As a outcome, the upper floor living room is flanked by glass walls, which permit light to shine via a wedge-shaped bay overlooking the garden at the north to a decked terrace at the south.

Cap House ACAU Architects

“Facades of this undertaking are made of rough concrete that allowed us on the one particular hand to establish levels entirely crossing and without any posts, on the other hand to define a radical aesthetic which stand out from surrounding buildings,” explained the studio.

Cap House ACAU Architects

A guest bedroom, garage and workshop situated at ground level have direct entry to the backyard, although two children’s rooms and the master suite on the floor above sit against the glazed facades.

Narrow concrete stairwells connect the three storeys, spanning the width of the property towards the eastern party wall.

Cap House ACAU Architects

“This area is imbued with light and promotes the free of charge flow of air from the bottom up, offering organic ventilation for the property,” stated the architects.

Cap House ACAU Architects

Marseille is best recognized as the home of Le Corbusier’s 1952 Unité d’Habitation, a enormous concrete housing block with a béton-brut concrete construction that is raised over parkland on chunky pilotis.

The roof of the iconic Modernist scheme is often used for art exhibitions, and given that 2008 the resident of apartment quantity 50, Jean-Marc Drut, has invited notable designers like Jasper Morrison, Ronan and Erwan Bouroullec, and Konstantin Grcic to restyle his home.

Cap House ACAU ArchitectsSite program Cap House ACAU ArchitectsGround floor program Cap House ACAU ArchitectsFirst floor plan Cap House ACAU Architects2nd floor strategy Cap House ACAU ArchitectsArea

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here