MAPA Updates Chilean Housing Block With Textured Brick Facade

0
2050

Chilean studio MAPA has converted a vacant creating in Santiago into an apartment block covered in zigzagging brickwork (+ slideshow).

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

The 1940s constructing in the Providencia location of the city had been derelict for thirty years prior to MAPA co-founders Cristián Larraín and Matías Madsen carried out the overhaul, which they phone Project E_RC.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

The 3-storey building is covered in brick cladding, which is meant to “create a new grain, referring to the mouldings and stucco details of classical buildings close by.”

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

Regular terracotta-coloured bricks have been split diagonally to produce little triangular prisms – a strategy also used by Fraher Architects for a slate-grey extension in north London.


Related story: WA Home by MAPA references colonial-fashion Chilean residences


These blocks are arranged in rows with the tips pointing in alternate instructions, forming a zigzagging pattern across the facade of the apartment block. The textured brickwork is meant to help mix the new facade with the decorative faces of neighbouring buildings.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

“The context in which the project is found is one particular of classic buildings with continuous facades, virtually all developed in the identical decade – the 1940s – with no any visible intervention in the previous 70 many years,” stated Larraín and Madsen. “So the very first difficulty was how a new piece could be inserted in a context like this.”

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

Present windows have been expanded to give every of the 7 apartments sufficient natural lighting. Deep steel window frames have been extra to aid support the modified facade. The glass sits flush with the outer brick cladding, creating wide sills just above floor degree on the interior.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

“To develop luminous interior spaces was the only client necessity, a truth that grew to become the trigger for all subsequent intervention selections,” explained the architects. “For this function, it was decided to enlarge the openings in the facade, which meant a change in the unique morphology.”

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

The block is made up of a mixture of studio and two-bedroom apartments, which are uniformly decorated with wooden parquet flooring, white tiles and grey cabinetry.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

Floor-to-ceiling units divide the 35-square-metre studios into two parts – one for sleeping and 1 for entertaining. Gaps all around the side of the units, which include kitchens and bathrooms, permit light to pass from the street-facing windows to the back of the apartment.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

The bigger apartments have an location of 80 square metres and attribute open-prepare living locations that span the depth of the block. Ground floor flats also have entry to a patio concealed at the rear of the creating.

Project E_RC by MAPA in Santiago, Chile

Photography is by Nicolás Saieh.


Task credits:

Architect: MAPA/Cristián Larraín and Matías Madsen
Layout: Alex Popp
Contractor: DML

Project E_RC by MAPA in Santiago, ChileGround floor plan – click for bigger image Project E_RC by MAPA in Santiago, ChileStandard floor strategy – click for greater picture Project E_RC by MAPA in Santiago, ChilePart one particular – click for bigger image Project E_RC by MAPA in Santiago, ChilePart two – click for larger image Project E_RC by MAPA in Santiago, ChilePart three – click for more substantial picture


Relevant story: Edges Apartments developed by Studio Toggle to resemble a pile of stacked blocks

Edges Apartments designed by Studio Toggle&ltbr /&gt to resemble a pile of stacked blocks

A facade divided into angled segments generates a sharp pattern of light and shadow across the front of this brick apartment constructing in Kuwait by local architecture firm Studio Toggle. Far more »

Associated film: Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a family members home, retaining the eight piers of its original brick facade as a garden feature. Larger edition + story »

More brick architecture:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here