Ernesto Pereira Updates A Coastal Portuguese Home With Timber-clad Cutaways

0
1423

Diagonal slats of timber line the boxy recesses set into the facade of this home in Portugal that has been remodelled by architect Ernesto Pereira .

SilverWoodHouse in Portugal

Pereira – founder of studio 3r – was in the method of converting a beachside house into his residence workplace when a couple spotted him at work and asked him to remodel their home in nearby Mindelo, a coastal location just 14 miles north of Porto.


Related story: Sand dune-inspired kindergarten finished by Dorte Mandrup beside a Swedish beach


SilverWoodHouse in Portugal

With no distinct spending budget or deadline, Pereira’s only short was to transform the residence into a “fascinating” home for the pair.

SilverWoodHouse in Portugal

“I sought out to know them, exhaustively, their tastes, quirks, program,” said Pereira, describing his working procedure. “I determined to deliver the seashore to my customers so that they could really feel, each day, the proximity of the dunes, sand and untreated wood.”

SilverWoodHouse in Portugal

The architect replaced the standard terracotta roof tiles with a far more streamlined render finish, and reduce away sections of the facade to make room for balconies and terraces.

SilverWoodHouse in Portugal

The exterior walls were then painted a bright white, while diagonal slats of timber have been set into the openings – offering the task the name Silver Wood Residence.

SilverWoodHouse in Portugal

Decking, raised beds filled with tall grasses and sand, and a pool had been also additional to offer a beachside ambiance. A canvas awning shields the deck from the sun, and a hammock can be strung inside the shade of one particular recess.

SilverWoodHouse in Portugal

French doors concealed behind wooden screens open into a massive open-program living area with diagonally laid floorboards and pale wooden cabinets, wine racks and shelving.

SilverWoodHouse in Portugal

The furnishings was designed by Pereira, who comes from a family members of carpenters and masons. “I have virtually gotten my hands dirty, mainly in the artwork of carpentry,” he said.

SilverWoodHouse in Portugal

Overhead, strip lighting set into shallow wooden casings illuminate the white-painted spaces.

SilverWoodHouse in Portugal

Upstairs, french doors open from every single of the 3 bedrooms onto a balcony at either side of the house – a single overlooking the pool and the other a tiny patio with a planted border.

SilverWoodHouse in Portugal

A smaller balcony covered with strips of timber has been inserted into a slender wood-lined opening in the gable finish of the constructing, which also creates a porch for the entrance under.

SilverWoodHouse in Portugal

Photography is by João Morgado.


Task credits:

Development and coordination: 3r Ernesto Pereira, Architecture + (Re)building
Engineering: Rui Martins, Engitek
3D pictures: Nuno Costa, NRenders
Cement: Abilio Costa Manuel Costa Paulo Moreira
Carpentry and finishing: Ernesto Pereira, João Rocha, Mauro Gonçalves Helder Oliveira, Helder Moreira, Albino Paços Afonso Esperança
Electricity: Bruno Moreira
Plumbing: Albino Labruge
Frames: Ivan Piloto
Backyard: Maria José Pereira
Consulting: Ernesto Queirós Pereira

SilverWoodHouse in PortugalBasement floor strategy SilverWoodHouse in PortugalGround floor plan SilverWoodHouse in PortugalVery first floor prepare SilverWoodHouse in PortugalRoof program SilverWoodHouse in PortugalSegment 1 SilverWoodHouse in PortugalSection two Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here