Le Bic House extension by Naturehumaine combines wood and steel panelling

0
1093

Montreal-based mostly architecture firm Naturehumaine has transformed a modest property in the Quebec countryside into a family retreat near the Bic National Park. (+ slideshow)

Le Bic by Nature Humaine

The now 3,860-square-foot (358-square-metres) property was initially a single level until the architects added a second story, creating an L-shaped strategy with bedrooms positioned over the frequent residing spaces.

Le Bic by Nature Humaine

The original residence is clad in gray brick, although the extension is sheathed in metal panels on the upper floor and dark narrow wooden slats below. Two protruding windows on the prime degree are also surrounded with wood.

The prime of the concrete basis, which produces a degree ground floor on the uneven website, was left exposed.

Le Bic by Nature Humaine

“Two volumes of wood and steel are juxtaposed in an L form to the current volume coated in brick, now containing the entry, workplace space and residing area,” explained the architects.

“The two new overlapping boxes protrude towards the edge of the forest permitting us to insert a new terrace overlooking the garden.”

Le Bic by Nature Humaine


Related story: Woodland Quebec house by Bourgeois Lechasseur features a facade of wooden tiles


Within, the residence has a amazing colour palette of white and black with blue accent walls and created-in cabinets and closets.

A bookcase in the living space functions dark-stained wood shelving with blocky blue vertical supports, and wood was also utilised to line some of the ceilings.

Le Bic by Nature Humaine

Exactly where the new and outdated volumes intersect, the architects designed double height spaces, producing visual connections during the 3-bedroom residence.

Views of the woodland around the web site are emphasised with the jutting windows on the upper floor, which consists of a master bedroom with an en-suite bathroom and two smaller bedrooms with a shared bathroom.

Le Bic by Nature Humaine

A platform terrace, located off the living and dining regions, is raised off the ground by a hidden support beneath.

Le Bic by Nature Humaine

Bic National Park is positioned on the south shore of the St. Lawrence River. The eight,200-acre (3318-hectre) preserve is identified for its huge population of gray and harbor seals.

Le Bic by Nature Humaine

Naturehumaine is a little practice with a portfolio of houses, multifamily residential buildings, commercial and cultural tasks across Canada.

Its previous projects incorporate a residence for two athletes incorporating gym hoops and apparatus and a home raised off a slope on a concrete podium.

Le Bic by Nature Humaine

Other not too long ago finished single family residences in Canada contain a faceted cedar-clad cabin outside Montreal and a home in Toronto with an aluminum scrim facade.

Le Bic by Nature HumaineUnderground floor plan – click for more substantial image Le Bic by Nature HumaineGround floor program – click for bigger image Le Bic by Nature HumaineSecond floor program – click for larger picture


Connected story: Quebec residence by Naturehumaine is raised off a slope on a concrete podium

Quebec residence by Naturehumaine is&ltbr /&gt raised off a slope on a concrete podium

A bulky concrete wedge produces a plinth for this steel-clad Quebec home by architecture studio Naturehumaine, elevating it above a rocky slope (+ slideshow). Much more »

Connected movie: Scott &amp Scott Architects construct their very own timber-lined studio in Vancouver

See a lot more Canadian homes:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here