Oslo Architecture Students Build A Wooden Sauna That Steps Over The Norwegian Landscape

0
1393

College students from the Oslo College of Architecture and Design have designed and built a seaside sauna created up of 3 wooden bands that stagger up more than the rocky terrain .

The Bands sauna and terrace

Named The Bands, the structure comprises a trio of two-dimensional profiles. These sit side by side, making the kinds of a sauna constructing, a picnic terrace and a sunken hot tub, all boasting views over a Norwegian mountain landscape.

The Bands sauna and terrace

The project was developed by the Scarcity and Creativity Studio (SCS), a design and develop studio within the Oslo College of Architecture and Design.


Relevant story: Lakeside sauna by Partisans designed as a cavernous wooden grotto


It is positioned on the quay of a former fishing village in Lofoten – the archipelago exactly where Snøhetta is developing its sinuous hotel.

The Bands sauna and terrace

“The venture is found at the end of the quay, aiming for a delicate relation with the landscape and a direct make contact with with the water,” mentioned the staff, which was led by tutors Christian Hermansen, Solveig Sandness and Marcin Wojcik.

The Bands sauna and terrace Photograph by Maria Arthun

The 15-square-metre sauna constructing stands near to the water’s edge. Due to the ribbon-like layout, the building has three different gabled roof profiles – the very first is symmetrical, even though the other two lean in opposite directions.

The Bands sauna and terrace Photograph by Maria Arthun

“The sauna is developed by the growing of the 3 bands that move independently, generating shifts and offsets that allow the light to come inside and create the various spaces inside of it,” explained the designers.

The Bands sauna and terrace

This arrangement creates a series of clerestory windows. It also helps make the building look like three separate cabins, referencing the three current buildings on the quay – a fisherman’s cottage, a cod liver oil production building and a cod salting constructing.

The Bands sauna and terrace

“These buildings date back to the early 1900s and are regarded historically essential because they are the stays of a form of lifestyle in this area which has ceased to exist,” added the crew. “For these motives the quay and three buildings have been listed in the Cultural Heritage Prepare for Lofoten, adopted by Nordland county in 2007.”

Inside, there is a wood-burning stove and a created-in wooden seating location.

The Bands sauna and terrace

The staff utilised larch to develop the framework and surfaces of the creating and terrace. Glass was added to give a transparent end wall to the sauna, even though other windows use translucent polycarbonate plastic.

The Bands sauna and terrace

On the terrace, the middle band splits into three to create two benches and a dining table. A sunken opening underneath the table includes a barbecue.

The Bands sauna and terrace Photograph by Maria Arthun

At the end of the terrace, all 3 bands phase down in excess of the rocky ground to let accessibility to the water’s edge, and also generate an region that can be employed for preparing freshly caught fish.

On the opposite side of the sauna, a smaller sized terrace accommodates the hot tub, which can also be used as a plunge pool.

The Bands sauna and terrace

The venture was set up in 24 days across Could and June, and the staff kept a record of each and every day’s activities by posting photos and details on their blog, also named The Bands. Prior students on the program have constructed comparable structures, varying from a little vacation cottage to a wooden bridge.

Oslo’s architecture school is one particular of several that run a typical design and develop course for college students. One of the very best known is London’s Architectural Association, which invites college students to build structures in a Dorset wood, and there’s also the MEDs workshop that performs with students around the globe. Students at Kingston University also lately unveiled a scale replica of a gateway to an ancient temple in Japan.

Photography is by Jonas Aarre Sommarset unless specified otherwise.


Undertaking credits:

Style: Scarcity and Creativity Studio, The Oslo School of Architecture and Design
Supervision: Christian Hermansen, Solveig Sandness, Marcin Wojcik
Designers: Mathilde Azriel, Ines Bendelac, Tommy Degerth, Eline Egeland, Bruguers Gallego-Guiu, Sigrid Bergitte
Gilberg, Matteo Grometto, Thea Andrea Jetmundsen, Marianna Laurila, Matteo Lomaglio, Lodewijk Luken, Jon Mannsåker, Ida Helene Holm Mjelde, Une Tangen Rekstad, Michelle Schneider, Kristina Skarphol, Miguel Saludas, Irene De Santos, Jonas Aarre Sommarset, Anna Rosa Strassegger, Emiel Vercruysse, Maria Årthun

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here