Mihaly Slocombe Extends Vineyard Home In Australia With Wooden Nursery

0
1512

Australian studio Mihaly Slocombe has returned to a Melbourne home it finished practically a decade ago to add a timber nursery annex patterned with circular cutouts .

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Mihaly Slocombe created Kids Pod as an extension for its 2006 house situated on a vineyard on the Mornington Peninsula, a finger of land that curves all around Port Phillip to the south-east of Melbourne.


Connected story: Medhurst Winery by Folk Architects


Kids Pod by Mihaly Slocombe

The 59-square-metre addition comprises a bedroom, playroom and bathroom for the clients’ grandchildren, and is connected to the original property by a glazed corridor.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Rather than taking the form of the existing residence as a commencing level, the architects drew inspiration from the boxy form of raised planters and from the patterns identified in the surrounding vineyards.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

“We wanted to produce a super-sized folly that would belong very first and foremost to its backyard landscape,” explained the architects.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

“It is a reinterpretation of how we once imagined our own childhood cubby home to be: playful, theatrical, secretive and robust,” said the architects.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Modest circular lower-outs in the silvertop-ash cladding – sourced from a selection of eucalyptus trees discovered in southern Australia – form an abstract pattern based mostly on the foliage of the pinot noir vines.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

These perforations run across a row of hinged wooden shutters that fold up throughout the day to generate awnings for the windows, whilst dots of light shine by way of the openings at night.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

Within, the room is lined in pale plywood and has polished concrete floors. A long bench runs under the windowsill in a passageway in between the bedroom and playroom.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

The playroom and bedroom are separated from a corridor by a plush red curtain inspired by cinema and theatre performances, which permits the area to be utilized in a variety of configurations.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

“It is playful, with far more moving parts than is typical for such a small developing: operable shutters, sliding walls, retractable curtains,” stated the group.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

“We like to think Youngsters Pod is what a youngster may design for herself – given 6 many years of architecture school and an adult’s sources,” they added.

Kids Pod by Mihaly Slocombe

The glazed corridor that connects the annex to the main property was envisioned as a playroom for toddlers, and later as a reading nook for teens.

Photography is by Emma Cross.


Venture credits:

Architect: Mihaly Slocome
Quantity surveyor: Expense Planner
Structural engineer: ZS Consulting
Creating surveyor: Group II Building Surveyors
Builder: Elyte Target
Landscaper: Unique Landscapes

Kids Pod by Mihaly SlocombeFloor plan Kids Pod by Mihaly SlocombeSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here