Though only 10 metres tall, this red brick property in South Korea by architects AandD is split into eleven distinct levels connected by a central staircase (+ slideshow).

L House by AandD

L Property is a detached family house in the new town of Pangyo, close to Seongnam, and is named right after its clients, whose surname is Lee.

L House by AandD

Situated on a rectangular plot, the building is formed from two primary intersecting volumes with roofs angled in opposite directions.

L House by AandD

AandD sacrificed exterior space at ground degree to produce a series of voids inside the creating and terraces close to its edges.

L House by AandD

Its interior is divided into a series of split ranges that each serve a distinct perform.


Relevant story: House in Seoul by OBBA characteristics a retractable staircase and a loft for cats


“These layers frequently overlap each other although generating a bridge in between the gaps,” said AandD designer Jaeyoung Kim. “They are at times divided, withdrawing the men and women inside their inner space.”

L House by AandD

A stairway connecting these ranges winds up by means of the centre of the property, generating an practically continual route from a sunken backyard to the rooftop.

L House by AandD

“This stairway space plays an critical part as the common location to talk distinct interior spaces and circumstances that are piled up in a restricted spot,” explained Kim.

L House by AandD

A big white internal wall reaching up to the leading of the house divides the circulation room, but is punctured with distinct-sized openings.

L House by AandD

Windows in the external wall opposite are similarly mismatched in size. The stairs and landings are developed from plywood panels that contrast with the predominantly white interior.

L House by AandD

The greatest single degree accommodates the open-plan kitchen, dining and living location at the back of the house.

L House by AandD

It functions total-height glazing to the north, supplying views of the nearby forest, Woonjung river and Cheonggye mountain.

L House by AandD

Down from this level is a library and research area, with a herringbone-patterned wooden floor and exposed concrete walls.

L House by AandD

This prospects out to the sunken garden, which is lower even now and functions minimal planting inside of its substantial walls.

L House by AandD

Climbing up from the entrance hall, the daughter’s space to the south is reached initial. The master suite is up coming, dealing with out the other way, followed by the son’s bedroom on the west side.

L House by AandD

According to the architects, the stairway provides “a semi-outdoor area so that every single loved ones members can expertise their own entrance gates”.

L House by AandD

Even more up still is a spare attic space, a lot more storage area and ultimately the decked rooftop, which also seems out to the countryside.

L House by AandD

The reinforced concrete structure is clad in red brick to contrast with the minimum interior.

L House by AandD

“Satisfying the two opposing style preferences from different family members members, the exterior style turned out to be a cozy brick residence offering a soothing environment versus the contemporary interior neatly composed of modern kinds,” explained Kim.

L House by AandD

Other houses with similarly complicated inner layouts contain a house in Philadelphia with a glazed interior wrapped in a curved brick facade and a residence in Osaka that is up on crooked stilts.


Project credits:

Lead architect: Joongkeun Kim
Undertaking staff: Sangwoo Gu, Sooyong Hwang, Jaeyoung Kim
Structural engineer: Harmony Framework and Engineering
Building: Jarchiv

L House by AandDIsometric diagram – click for bigger image L House by AandDWebsite program – click for bigger image L House by AandDGround floor strategy – click for greater picture L House by AandDInitial floor program – click for greater picture L House by AandDAttic plan – click for greater picture L House by AandDRoof prepare – click for bigger picture L House by AandDArea one particular – click for bigger image L House by AandDSection two – click for more substantial image L House by AandDSectional diagram – click for larger image


Connected story: Home in Sang-an by Studio GAON created to suit a couple with 3 dogs

House in Sang-an by Studio GAON designed&ltbr /&gt to suit a couple with three dogs

This South Korean property designed by Studio GAON for a couple and their canines characteristics a rooftop meditation garden, a lounge that doubles as a property cinema, and a kitchen overlooking a mountain landscape (+ slideshow). Far more »

Far more homes in South Korea:

Previous articleEnergy-efficient building – a Showhouse to relax in nature
Next articleApartment with romantic touches and gorgeous picture wall

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here