Delvendahl Martin Architects Knocks Through A Pair Of Victorian Properties In Oxford

0
1294

London workplace Delvendahl Martin Architects has merged and extended a pair of Victorian semi-detached houses in Oxford to create a new double-fronted home for one particular household .

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

The newly formed 350-square-metre house by Delvendahl Martin Architects features a broad open-plan living area, with a pair of bay windows at the front and glazed extension overlooking the backyard to the rear. The venture, named Semi-detached by the architects, sits in the centre of the historic university town in southern England.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

A two-storey brick and glass extension matching the width of the total block unites the symmetrical properties at the rear to “produce a powerful visual link, creating the developing look like one property as it was initially meant”.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

“The undertaking involved the conversion of two semi-detached homes in central Oxford into 1 loved ones property,” said the architects.


Related story: London Atelier reorganises Victorian property to generate multi-degree apartment


“Two current Victorian homes are joined collectively by introducing a new staircase clad in stained timber at the centre of the prepare and perpendicular to the celebration wall.”

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

Internally, the two formerly separate buildings are linked by a pair of staircases – 1 in dark stained timber and the other made from reclaimed brick.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

The stained timber staircase back links bedrooms and an workplace on the two uppermost floors of the original home with the extended living area and kitchen on the floors beneath. The mottled light and dark colouring of the staircase contrasts the authentic wooden beams that assistance the unique pitched roofs of the constructing.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

Bricks from the demolition operates have been employed to construct the 2nd set of actions that negotiates the change in degree among the entrance to the property and the back backyard. A partial basement level adjoining the garden includes a hallway and kitchen.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

A broad stretch of glazing in the centre of the extension can be opened to connect the dining location with the rear backyard. Deep anodised aluminium frames obscure views from neighbouring properties and support to offer shade.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

“The glass screen can be entirely opened to make the room really feel like an elevated terrace, dealing with the two rear gardens in which the authentic dividing wall was retained,” said the studio.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

The glazing is bracketed by a pair of mono-pitched brick extensions – one containing the staircase and the other a toilet – even though under a brick reduced ground floor contains a hallway adjoining the garden.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

The house is filled with customized-manufactured furnishings and fittings like lights, door handles and timber handrails.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

The extension is created in contrasting brickwork to help distinguish the new construction from the current Victorian construction.

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects

Adding modern resources to highlight the addition of extensions has grow to be a well-known aesthetic when modifying period housing. In Sydney, Tribe Studio additional a blocky brick extension to the rear of a timber-clad bungalow dating to the 1920s, even though a Minimalist sunken glass box supplies a new dining room for a heritage-listed property in London.

Similarly, Matt Gibson took his cues from European Modernism for a glass and zinc addition to a Victorian-era house in Melbourne.

Photography is by Tim Crocker.


Project credits:

Architect: Delvendahl Martin Architects
Structural engineer: Cost &amp Myers
Contractor: Sporn Building
Glass contractor: Glass Uk

Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin ArchitectsDecrease ground floor plan Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin ArchitectsGround floor program Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects1st floor program Semi-detached house in Oxford by Delvendahl Martin Architects2nd floor strategy Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here