Govaert & Vanhoutte’s House Graafjansdijk Features Fence-like Walls And Glazed Living Spaces

0
1076

Squeezed onto an angular plot among a street and a small irrigation channel, this property near the Belgian village of Knokke comprises a timber-clad ground floor with a glass box resting on best (+ slideshow).

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

House Graafjansdijk was designed by Bruges office Govaert &amp Vanhoutte, whose previous projects contain a minimal concrete and glass cemetery pavilion and a factory with walls of concrete, metal mesh and glass.

It gives a residence for the owner of a nearby estate agents.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The residence takes its title from a dike constructed in the ninth century to safeguard areas of France and Belgium from North Sea storm surges.

The only remaining section of the Graaf Jansdijk is now a street that extends east from Knokke along one side of the internet site, which is bordered on its opposite edge by a narrow ditch.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Govaert &amp Vanhoutte was asked to generate a modern day 4-bedroom loved ones property on this narrow plot, producing the most of views in the direction of the farmland on both side whilst delivering privacy from the adjacent street.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A single-storey volume containing the bedrooms occupies the entirety of the site at street level.

Its frontage is clad in fence-like timber boards that form an impervious surface, while the elevation searching onto the fields is mostly glazed.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“A first determination we produced was to integrate all evening functions on ground degree, closed towards the street and open in the direction of the corn field,” architect Michael Lammens informed Dezeen.


Associated story: 50 Shades of Wood by Declerck-Daels Architecten is a timber dentist surgery in Bruges


“This creates a very intimate character. The only way to do this was to nearly completely occupy the terrain on the initial degree.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Weatherbeaten wooden cladding wraps around a garage positioned at the narrower finish of the plot. On the side bounded by the water, the bedrooms lengthen close to the edges of a modest inner garden.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Stairs lead from an entrance set back slightly from the street to a transparent volume containing the kitchen and living room. This smaller upper storey is raised over the level of the dike to provide views across the fields on either side.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

“In this way a powerful horizontal plinth carries a glass lookout,” Lammens added. “This horizontal character was crucial, integrating the residence in its residential setting.”

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The timber cladding extends 1 metre past the ceiling height of the ground floor to kind a railing close to a huge decked roof terrace.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

A total-height sliding glass door connects the dining location with this terrace, which is lined on its opposite edge by a glass balustrade that ensures an uninterrupted see across the corn field.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

The materials palette utilized for the building’s exterior is continued internally, with the same weathered timber boards utilized to walls on each amounts.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects

Black tadelakt plaster flooring provides a tactile surface that is complemented by the raw metal used for the kitchen countertop and dining table.

White lime paint applied to the remaining walls and ceilings gives these surfaces a softer matt finish.

Photography is by Tim Van de Velde.

House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsSite strategy – click for more substantial image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsBasement floor prepare – click for bigger picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsGround floor plan – click for more substantial image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architects1st floor program – click for bigger picture House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsCross part – click for more substantial image House Graafjansdijk by Govaert Vanhoutte architectsLengthy part – click for bigger picture


Relevant story: Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

Villa Roces by Govaert &amp Vanhoutte

This glass house by Belgian architects Govaert &amp Vanhoutte has a 50-metre-extended wall at the back and a sunken swimming pool at the front. More »

Connected movie: Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a loved ones residence, retaining the eight piers of its authentic brick facade as a garden characteristic Bigger model + story »

Far more houses in Belgium:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here