This house in Spain by architect Ramón Esteve is fronted by solid stone walls, behind which rooms are organised around a swimming pool and terrace (+ movie).

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

Ramón Esteve, whose studio is based mostly in Valencia, made the residence for a site in close by Chiva.

Entitled Casa El Bosque, the home will take its identify from the pine forest that surrounds the plot, which also informed the use of all-natural stone, weathered steel and Afrormosia wood.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

“Provided its place, the materials of the property are taken from the references of the Mediterranean pine forests,” explained Ramón Esteve in a description of the task.


Relevant story: Rue Space’s Casa #20 attributes a 4-tiered facade of translucent glass


“The masonry walls are combined with Afrormosia timber framing to generate a personal pleasant ambiance.”

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

The property is loosely organized as a cross-shaped strategy, generating 4 wings with distinct functions. Every single wing culminates in a stone wall dealing with the forest.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

Branching out to the rear of the central hallway are the two wings housing the master suite and the other bedrooms, while the two volumes at the front of the website accommodate the living space, as nicely as the kitchen and dining places.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

Two of the stone walls dealing with the street are positioned on both side of a path that prospects to the house’s entrance, while an adjacent ramp descends to a garage located beneath the greatest of the two bedroom wings.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

The entrance opens onto a foyer where glazed partitions integrated in the gaps in between the rooms search out onto the distinct outdoor spaces.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

“The opening sequence of the gaps of the house reflects the hierarchical buy of the outside places,” Esteve mentioned.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

“The aim of the proposal is the creation of distinct outside locations linked to the rooms within, according to their degree of privacy,” additional the architect.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

Connecting corridors situated in the interstitial spaces in between the living units are unified by a slatted timber ceiling that aims to provide “a genuinely human scale”.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

The position of the various rooms is informed by the level of privacy essential and their partnership with the house’s outside spaces, which contain a lawn and deck flanking a swimming pool.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

The main residing locations attribute total-height glazing and sliding doors that open onto the terrace. An extension to the kitchen and dining space includes an additional covered dining area.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

The ceiling of the living room also continues outwards to cover a lounge dealing with the pool. A tall stone wall marking the transition amongst the inner and external spaces incorporates a chimney for the fireplace.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

In addition to stone and wood, weathered steel specifics such as the fireplace, louvred screens and window surrounds complement the rest of the organic components.

Casa El Bosque by Ramon Esteve Estudio

Photography is by Mariela Apollonio.


Undertaking credits:

Architect: Ramón Esteve
Collaborator architects: Anna Bosca, Victor Ruiz, Estefanía Pérez, María Martí
Collaborators: Silvia M. Martínez, Tudi Soriano
Developing engineer: Emilio Pérez
Construction organization: Construcciones Francés
Works manager: Gonzalo Llin

Casa El Bosque by Ramon Esteve EstudioFloor program Dezeen

Previous articleMoradavaga Uses Spinning Tin Cans To Turn A Tower Into An Interactive Billboard
Next articlePorthé’s Cubic Animation For 20syl Music Video Zooms From Micro To Macro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here