This raw concrete property in Tokyo was designed by Japanese company Apollo Architects &amp Associates as a family members house for a couple whose interests incorporate contemporary art and vehicles .

Grigio by Apollo Architects

Named Grigio, the home features a sheltered parking region with enough area to hold two autos protected from the components, and rooms filled with indirect natural light – well suited for the show of artworks.

Grigio by Apollo Architects

“This living area, which resembles a little artwork museum in a city, also functions as a system to travel back and forth between the ordinary and extraordinary,” explained Satoshi Kurosaki, architect and founder of Apollo Architects &amp Associates.

Grigio by Apollo Architects

Situated in a quiet residential location in Tokyo’s Setagaya ward, the 145-square-metre house comprises 3 storeys – two over ground and a single at basement degree. It has a reinforced concrete structure, which is left exposed within and outside.

Grigio by Apollo Architects

A courtyard is positioned in the south-east corner of the program. Element of the room is at ground degree, but the rest is sunken down to the basement floor to ensure loads of daylight filters into the creating.

Grigio by Apollo Architects

A single window on the facade is bronze-tinted to assist sustain the family’s privacy, while the rest face into the courtyard.


Related story: Apollo Architects specifies concrete and plastic for Frame residence in Tokyo


This is equivalent to numerous other residences developed by the firm, such as a residence for a surfing enthusiast in Kanagawa and a house for a surgeon in Chiba.

Grigio by Apollo Architects

“In contrast to the exterior that employs exposed reinforced concrete and bronze-tinted glass, the interior room with an L-shaped prepare about the courtyard is open and filled with all-natural light,” explained Kurosaki.

Grigio by Apollo Architects

The house’s entrance is located alongside the parking area, beneath the shelter of the overhanging roof. Inside, a staircase with cantilevered treads leads upstairs and a a lot more strong set of stairs descends to the basement.

The main bedroom is located on the ground floor, whilst the children’s bedroom is on the reduce degree by a loved ones area – described by Kurosaki as a place “exactly where the household can relax and casually reside as if in a cafe or a library”.

Grigio by Apollo Architects

An open-plan space containing the living region, dining space and kitchen occupies the uppermost floor. This room has a straightforward grey colour scheme, incorporating emphasis to the brightly coloured artworks hanging on the wall.

Grigio by Apollo Architects

“Colourful artwork pieces by Mika Ninagawa that utilise major colors include stimulation to the room, and exist whilst enhancing each other’s presence,” stated the architect. “In addition, the symbolic tree see from the image window creates a borrowed scenery.”

Grigio by Apollo Architects

Apollo Architects &amp Associates has offices in Japan, China and South Korea. Other tasks by the firm consist of a narrow property on a Tokyo large street and a combined house and hair salon.

Photography is by Masao Nishikawa.


Task credits:

Architect: Apollo Architects &amp Associates
Construction engineers: Masaki Structures, Kenta Masaki
Facility engineers: Naoki Matsumoto
Construction: Tsuyuki Kensetsu

Grigio by Apollo ArchitectsBasement floor prepare Grigio by Apollo ArchitectsGround floor program Grigio by Apollo ArchitectsInitial floor program Grigio by Apollo ArchitectsRoof strategy Dezeen

Previous articlePlans Unveiled For Visitor Centre With Rooftop Viewing Terrace At New Apple Campus
Next articleSelfridges Hosts Water Bar For Marine Plastic Exhibition Project Ocean

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here