Nuno Melo Sousa Uses A Wedge-shaped Lightwell To Bring Light Into A Courtyard Living Room

0
1348

A triangular lightwell covered in scale-like shingles extends from the roof of this living area that architect Nuno Melo Sousa has additional to a house in Penafiel, Portugal .

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

Named Sala em Pala, the project involved constructing a single-storey extension in the house’s former courtyard.


Connected story: Atelier Information adds concrete volumes and inner courtyards to Algarve house


According to Nuno Melo Sousa, the house had been “a sum of attachments, with no a residing region”, so was in need to have of a area for occupants to relax in.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

The new structure is framed on 3 sides by the main property but has been created to seem visually separate. The challenge was to allow enough daylight to enter with out impacting too considerably on the original architecture.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

“In purchase not to disrupt the house’s daily existence, the major construction was built without destroying the existing windowed yellow wall,” said the architect.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

Instead, the roof of the new living room is set reduce than the current eaves but a triangular concrete wedge extends up along one side, generating a high-degree window that allows daylight to funnel in from over.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

The remaining two sides of this wedge are clad with rounded slate shingles, which are reminiscent of fish scales.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

“A big skylight emerges in traditional slate shingles, evoking the very same material utilized for the existing vernacular kitchen on the plot’s opposite side, and providing light and ventilation to the new living room,” explained Melo Sousa.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

The residing room’s only exposed facade is fronted by glazing, giving views out to a now a lot smaller terrace.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

The room’s floor is set just beneath ground level, producing space for a wooden seating ledge that also functions as a lower-degree bookshelf and storage spot. The skirting board also lines up with the base of the glazing and is finished in the exact same colour.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

The flooring is wooden, contrasting with the concrete ceiling overhead. At the back, a fireplace is integrated into the wall.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

A ramp connects the residing space with the rest of the residence, flanked on one particular side by a wooden sideboard.

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa Architect

Photography is by José Campos.


Task credits:

Architecture: Nuno Melo Sousa
Engineer: Bruno Caetano
Construction: Vieira Esposa e Filhos

Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa ArchitectStrategy Sala em Pala, Portugal by Nuno Melo Sousa ArchitectPart Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here