Woodland Holiday Home Updated With Rooftop Extension Facing Up To The Treetops

0
1331

Dutch studio Bloot Architecture has additional a larch-clad roof extension to a 1950s summer time home, featuring a glazed wall angled to frame views of the trees overhead .

Transformation Forest House by Bloot Architecture

Bloot Architecture was tasked with creating an added floor for the tiny mid-century vacation property, which is located the woods outdoors Hengelo, a rural town in the east-Netherlands province of Gelderland.

The project was named Transformation Forest Residence in reference to this leafy spot.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

Clad in planks of untreated larch, the faceted extension is weighted towards one side of the present roof. A tiny part of the other side was left free of charge to provide a terrace, which is accessed via a sliding glass door.


Related story: Woodland retreat by Béres Architects nestles up against a jagged rock face


“The current roof was previously frequently being used as a secret area to take pleasure in the setting sun and the flora and fauna,” explained the architects.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

The base of the timber-framed extension lifts at an angle from the rooftop platform, projecting the large window wall skywards and mimicking the irregularly pitched roof of the brick building below.

This irregular form was dictated by nearby organizing restrictions, which set out greatest roof heights and gradients.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

“Hidden in the forest, a sculptural, compact and sustainable rooftop extension climbs out of the authentic construction and seeks its way in direction of the excellent vista above the open grassland enclosed by the forest,” mentioned the architects.

“The extension is located inside the leaves and feels like a secluded tree house.”

Transformation Forest House by Bloot Architecture

A double bed is created into a raised wooden platform beneath the angled glazing, even though a 2nd bedroom is located at the opposite finish of the extension.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

The two bedrooms are separated by a narrow washroom with dark wood cabinetry.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

The existing residence was also refurbished to provide accessibility to the new upper floor.


Associated content: see much more holiday property style


Person wooden treads hang on rods from a grey-painted I-beam that cuts across the ceiling of the residing space and lead to the bedrooms in the roof room.

Transformation Forest House by Bloot Architecture

The property is heated by a wood-burning stove in the course of winter months. Solar panels will supply energy throughout sunnier elements of the year and waste water will be filtered for reuse.

Photography is by Jeroen Musch.


Task credits:

Architecture: Bloot Architecture
Contractor: Mans bouw
Construction: Adviesbureau AC Dekker

Transformation Forest House by Bloot ArchitectureFloor strategy Transformation Forest House by Bloot ArchitectureRoof strategy Transformation Forest House by Bloot ArchitectureLengthy area Transformation Forest House by Bloot ArchitectureCross segment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here