Monterrey studio Greenfield utilized walls of rammed earth and rugged stone to frame the rooms of this villa for the staff of an animal breeding facility in Mexico’s Maderas del Carmen natural park .

The Cave, Mexico by Greenfield

Named The Cave, the creating is situated in Los Pilares, a 5,000-hectare conservation facility in the foothills of the Sierra Madre Oriental mountains, the place researchers are expanding herds of native animals such as the bighorn sheep.


Connected story: Desert Courtyard Property by Wendell Burnette features rammed earth walls


The villa is used by the researchers as a space for calming and socialising, so there are no bedrooms. The major spaces are large residing and dining areas with generous views out in excess of the scenic mountain landscape.

The Cave, Mexico by Greenfield

Greenfield founder Kenji López Rivera based his design about a desire to use all-natural and recycled supplies that could be sourced locally and would come to feel appropriate for the rural setting.

The Cave, Mexico by Greenfield

“Like in vernacular architecture, the constructing responds straight to the internet site exactly where it is positioned, with basic and even primitive volumes that rise with resources from the region, gaining colour and texture appropriate from the landscape,” he explained.

The Cave, Mexico by Greenfield

Massive stones were used to generate chunky walls all around the southern and eastern sides of the building’s L-shaped plan. Elsewhere, rammed earth – a development materials created by compressing damp soil – forms walls of wavy layers that sit over a stone base.

The Cave, Mexico by Greenfield

The building’s structural framework was developed making use of wood and concrete, while corrugated metal and hardwood sourced from abandoned nearby railway tracks were also utilised.

The Cave, Mexico by Greenfield

“Since of the nature and isolation of the area, it was critical to use and reuse the sources of the location,” said López Rivera. “The constructive program combines river rocks, pine wood, rammed earth and concrete, which are factors rich in textures that mimic the multicoloured landscape that can be perceived for the duration of sunset.”

The Cave, Mexico by Greenfield

“The feeling whilst going to the task resembles that of a cave, partially buried into the ground, delivering a shelter from the exterior and permitting the consumer enjoy it from the warming interior,” he added.

The Cave, Mexico by Greenfield

The villa centres around a communal residing region that is raised up higher than most of the other rooms. Concrete actions lead down from right here to a big dining room with ample space for a group to dine together.

The Cave, Mexico by Greenfield

Both of these spaces characteristic walls of glazing that open out to terraces, offering occupants a lot of options to search out in direction of the mountains and observe the regional wildlife.

The Cave, Mexico by Greenfield

A small kitchen and barbecue location sit alongside one one more at the south-west corner of the building. The bathroom occupies a triangular space on the opposite side of the corridor, even though a winding passageway leads down to an underground wine cellar.

Photography is by Adrián Llaguno.


Task credits: 

Architecture: Greenfield – Kenji López Rivera
Collaborators: Melisa Avila, Esmeralda Salinas, Antonio Flores, Juan Tellez, Julia Briones, Dolores Maximino, Manuel Cruz

The Cave, Mexico by GreenfieldFloor prepare The Cave, Mexico by GreenfieldSection a single The Cave, Mexico by GreenfieldArea two The Cave, Mexico by GreenfieldSection 3 The Cave, Mexico by GreenfieldSection four Dezeen

Previous articlePositive Green
Next articleCompetition: Five London Landmarks And Elevations Posters To Be Won

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here