Studio Zero85’s Hilltop House And Studio For An Artist Is Covered In Ridged Terracotta Tiles

0
1250

Bumpy terracotta tiles clad the gabled volume of this combined artist’s studio and family members residence in the Italian countryside created by Studio Zero85 .

Artist's Studio by Studio Zero85

House Studio for an Artist is a long gabled dwelling set on the crest of a grassy hill in Manoppello, an agricultural municipality with a rolling landscape that borders the Adriatic Sea.


Related story: Knowspace builds brick artists’ studios and houses around a communal courtyard


Artist's Studio by Studio Zero85

Studio Zero85’s concept was to develop a straightforward volume that would accommodate each a home and studio inside 1 area, but would also fit in with the regional architecture.

Artist's Studio by Studio Zero85

“The formal purity takes the shape of barns and homes land extensively in the location,” explained the style staff.

Artist's Studio by Studio Zero85

The outer walls and roof are covered in rusty-orange tiles, even though a glazed wall framed with white paintwork forms one finish.

Artist's Studio by Studio Zero85

The building’s orangey “brick-skin” is made from Tavelle tiles– a sort of slim hollow brick made from baked clay. These had been split in half to reveal their ridged insides before currently being applied to the facade, adding texture to the otherwise simple form. 

Artist's Studio by Studio Zero85

“Observing the territory, with the presence of the homes of clay and their chromatic partnership with its surroundings, recommended the idea of utilizing the brick,” said Studio Zero85.

Artist's Studio by Studio Zero85

Two double-height spaces occupy either end of the linear building – one is a residing area that overlooks a modest patio and pool, while the other homes the artist’s studio.

Artist's Studio by Studio Zero85

Windows on opposite sides of this studio offer the artist a suitable amount of natural light for working.

Artist's Studio by Studio Zero85

“The openings promise a horizontal light in the studio and at the identical time frame of the views of distinct landscape suggestion,” added the crew.

Artist's Studio by Studio Zero85

An H-shaped wooden construction was built around the entrance hall in the centre of the creating – separating the two finish spaces.

At ground level, recesses within this structure create a kitchen, bathroom and stairwell alongside the living room, and a library and utility space for the studio.

Artist's Studio by Studio Zero85

Upstairs, 3 bedrooms and a bathroom are linked by a timber bridge that overlooks the residing room.

Artist's Studio by Studio Zero85

Photography is by Sergio Camplone.


Project credits:

Architects: Studio Zero85
Crew: Mirko Giardino, Mario Michetti, Giovanna Pizzella

Artist's Studio by Studio Zero85Ground floor plan Artist's Studio by Studio Zero851st floor prepare Artist's Studio by Studio Zero85Sections Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here