Andreas Martin-Löf Designs Hilltop Home Near Stockholm With Views Over The Treetops

0
1435

Swedish architect Andreas Martin-Löf has completed a weekend retreat for himself on a steep hill overlooking the Stockholm archipelago, with eye-degree views of the surrounding tree canopy .

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

Stockholm-based architect Andreas Martin-Löf developed Aspvik House as a weekend retreat for himself on land owned by his loved ones. It sits on a steep hill in Aspvik, a town in the Stockholm archipelago, about a 40-minute drive from the city.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“I started to sketch the home as a little one, and did 1 new sketch each summer season for a whilst,” Martin-Löf told Dezeen. “Then in 2009 my mother died and I inherited portion of the land, and gradually started out to believe about it yet again, working on it among 2011 and 2015. The final construction time period was about 1 and a half many years.”

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

The archipelago surrounding Stockholm is a common area for architect-developed residences, including a house with a sloping roof that doubles a sledding hill, and metal-clad retreat that Martin Videgård of Tham &amp Videgård Arkitekter designed for himself.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

To develop Aspvik Residence on its steep site, Martin-Löf had to construct a gravel street at the bottom of the hill and design and style all components so they could be carried on-web site by hand.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“Developing elements which includes the handmade windows and doors, the steel frame and the plywood cladding had been prepared in close by workshops and assembled on-site,” he stated. “The only exception was the cast-in-situ concrete retaining wall and plinth, which was pumped from the nearest street.”


Associated story: Tham &amp Videgård’s Husarö Residence is a scenic retreat on the Stockholm archipelago


The residence has a straightforward layout, with a bedroom, bathroom and sauna on the lower floor, and an open-prepare kitchen, dining area and living space on the upper floor. The concrete plinth beneath the bedroom also houses a cellar and workshop.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

Balconies wrap around the edge of the upper and reduce floors, and lead to a terrace on the best degree with an infinity pool perched at the edge of the web site.

“The pool was constructed in a common way, due to the fact of price range, but also in a exact way,” said Martin-Löf. “To emphasise the infinity component I just fixed a piece of stainless steel to the pool.”

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

Within the house, the walls and ceilings have been lined with 15-millimetre-thick untreated pine plywood.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“I needed the home to relate to the pine trees outside. It also smells very great due to the fact of all the wood,” explained Martin-Löf. “It will darken more than time. We will see who is ageing fastest – me or the plywood.”

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

The raw high quality of the timber has been off-set by more luxurious materials, like a Carrara marble worktop and splash-back in the kitchen, and polished brass taps and door handles.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“I discovered some great electrical retailers for the floor in brass, and after that I decided to do all visible metal elements in this materials,” said Martin-Löf, whose studio also utilised brass in its style for a light with a metal clamp that attaches to desks.

Downstairs, the bathroom has been covered completely in black Nero Marquina marble.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“The bathroom is in a variety of cave-like room, but I wanted it to be like a refined cave,” explained Martin-Löf.

“I have constructed almost just with plasterboard all through my occupation, so it was forbidden in this house. I even place black marble on the bathroom ceiling,” he extra. “I consider the patterns in the marble and the wood relate nicely to every single other. Two worlds meet – substantial and minimal, high-priced and low cost.”

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

Externally, the property is clad in plywood, which was painted black to blend in with the wooded surroundings.

Aspects of the home have been also inspired by adjacent buildings on the internet site. The rectilinear shape and glazing mirrors the style of a close by 1960s extension, and the tapered concrete plinth nods to the kind of a pagoda-type lookout created virtually one hundred many years ago on the web site.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

The ultimate development cost was in extra of 2.5 million Swedish Krona (about £196,800).

“I stopped counting following 2.five million Krona, but I consider it has been very inexpensive in relation to what I got,” mentioned Martin-Löf.

Aspvik House by Andreas Martin Lof Architects

“It has been a huge undertaking to create my personal home, and undertaking control almost everything on-site, but it has also been considerably far more rewarding than I ever believed, and we have presently got new commissions to layout much more dream summer residences,” he additional.

Photography is by Åke E:son Lindman.


Undertaking credits:

Architects: Andreas Martin Löf Arkitekter (Andreas Martin-Löf, Edgar Mann)
Collaborators: Retsloff Snickeri, Bröderna Nordquist, JE:s Svets &amp Smide,
Kåver &amp Mellin, Metab
Contractor: Upp till Nock

Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsInternet site strategy Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsBasement program Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsGround floor Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsFirst floor plan Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsPart a single Aspvik House by Andreas Martin Lof ArchitectsSection two

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here