Northern Rivers Beach House Is Raised Off The Ground To Avoid Flooding

0
1750

The living spaces of this seashore residence in Byron Bay, Australia, by Refresh Layout are accommodated in an upper storey that projects outwards at each ends from a timber-clad plinth .

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The Northern Rivers Seashore House is positioned in a suburb of Byron Bay in which flooding is a standard occurrence. Brisbane firm Refresh Design and style was asked to produce a contemporary response that facilitates a comfortable subtropical life style, with open-plan spaces linked to the outside.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The surrounding neighbourhood features a mixture of classic Queensland timber homes and beach shacks that have been transformed into permanent abodes, which informed the form and decision of components.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

“In consideration of the context, the design aimed to generate a reinterpretation of the beach shack vernacular in a modern way by embracing standard resources, including corrugated metal, fibre-cement sheeting and timber aspects,” explained the architects.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

Flood restrictions prevented the residing regions from currently being located at ground degree, so the architects raised them on a plinth containing the garage, storage and laundry space.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The upper storey extends outwards on either side of the base to create a counterbalance. The bigger area is partly supported by cross-braced columns, although flanged steel beams kind a rigid but light-weight frame.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

“Making use of steel for the major structural elements, and timber for the secondary structure, a really cost-effective and bridge-like architecture was developed to inspire a soaring visual effect,” the architects additional.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

A tight spending budget dictated the use of reasonably priced materials, such as the corrugated steel cladding that wraps around the east facade.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The supporting plinth is clad in timber battens thatĀ evoke traditional subtropical architecture. Its slatted horizontal texture contrasts with the vertical ridges of the corrugated metal cladding, and the wooden balustrades flanking the stairs and balcony.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The building’s north-facing elevation culminates in a huge deck that is shaded by an overhanging roof. Windows on the eastern side appear out onto the house’s entry yard and are protected from the sun by a canopy that covers the external staircase.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

An open-program kitchen, dining and residing region extends along one side of the upper storey. A separate research is tucked away up coming to the kitchen, while the other half of the constructing homes the two bedrooms.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

Cooling sea breezes provide natural cross ventilation, which is facilitated by the positioning and orientation of openings in the facades.

Northern Rivers Beach House by refresh*design

The use of reduced-value and sustainable supplies continues internally, in which bamboo flooring, plywood ceilings and plantation timber contribute to the warm and natural come to feel.

Photography is by Damien Bredberg.

Northern Rivers Beach House by refresh*designWeb site prepare Northern Rivers Beach House by refresh*designBasement floor prepare Northern Rivers Beach House by refresh*designFirst floor program Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here