Niji Architects Uses Steel Components To Build Factory-like Boundary House

0
1188

This home in Tokyo was constructed utilizing an industrially manufactured steel framework and cladding, producing it seem more like a factory than a residence .

Boundary House by Niji Architects

Boundary Residence – also known as LGS House #1 – was developed by Japanese office Niji Architects for a consumer who operates a steel fabrication organization and was seeking to show the possible of light gauged part (LGS) construction.

This creating technique is equivalent to wood-framed building, with thin steel sections changing the timber parts.

Boundary House by Niji Architects

The house’s frame is created from lipped-channel steel, which is rolled to form hollow sections that are light-weight and low cost to produce.


Associated story: Reside-work block in Japan by Kouichi Kimura characteristics a steel-plated facade


The channels are formed, cut to dimension and have holes additional at the factory, the place connecting components are also produced so all of the parts can be speedily assembled on site.

Boundary House by Niji Architects

“The steel frame was assembled rapidly due to the light weight of the LGS lip channel enabling 1 builder to carry it,” explained architect Masafumi Harada, who runs the studio alongside Maiko Taniguchi.

“Due to the load of the home becoming light, the basis didn’t call for any pile and the simplified basis development contributed to lowering the value,” he said.

Boundary House by Niji Architects

Nuts and bolts were the only technique essential to fix the steel channels collectively. The resulting frame was left exposed to celebrate its straightforward building.

“The details had been developed to be noticed,” said Harada.

Boundary House by Niji Architects

Rigid panels that type the floors, walls and roof were fixed immediately to the LGS framework, as were a balcony and its protective awning.

An extruded porch and a roof covering a parking room for bicycles are the only other additions to the metal-clad box.

Boundary House by Niji Architects

The web site is surrounded by other buildings and a pair of auto parks, which informed its predominantly solid facades. Strips of insulated glazing wrap close to the base and best of the ground floor walls, as well as the best of the upper storey.

Boundary House by Niji Architects

“With parking lots in the two front and back, the nature of any long term developed tasks close to the internet site is unknown,” said Harada.

“With that issue in thoughts, the home is developed to safeguard privacy below all situations, and acts as a border between the surrounds and indoor residing atmosphere.”

Boundary House by Niji Architects

The ground floor accommodates an open-prepare residing and dining space with a kitchen positioned at a single finish. An entrance porch opens onto a hall that connects the major space with a bathroom and powder space.

A staircase with an integrated storage area below ascends to the upper floor, in which a partition containing a toilet and wardrobe separates two bedrooms.

Boundary House by Niji Architects

“Windows wrapping the residence above and beneath have been carefully balanced in purchase to create a cozy, rhythmical living area whilst preserving abundant light and a tranquil, private bedroom,” additional the architect.

Boundary House by Niji Architects

The residence is meant as a prototype for this constructing strategy. The owner’s intention is to produce a series of homes using LGS building.

Photography is by the architect.


Project credits:

Architects: Niji Architects + Nichinan Iron Construction Co.,Ltd.
Principal designer: Masafumi Harada + Maiko Taniguchi / Niji Architects
Building: Nichinan Iron Building Co. Ltd.

Boundary House by Niji ArchitectsSite plan Boundary House by Niji ArchitectsGround floor plan Boundary House by Niji Architects1st floor program Boundary House by Niji ArchitectsArea Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here