Stiff + Trevillion Updates Bloomsbury Mews House With Gridded Glazing And Double-height Bookcase

0
1376

Glass walls and easy furnishings are paired with pale surfaces to give this Bloomsbury renovation by London studio Stiff + Trevillion a minimal aesthetic .

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

Stiff + Trevillion was asked to overhaul the interior of the brick mews residence close to Russell Square in London for a youthful specialist.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

The architects relocated the staircase of Property Bloomsbury to maximise floor space and introduce daylight in the centre of the plan, while a garage was converted into a new entrance.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

Books displayed on a double-storey bookcase, as properly as soft furnishings and artwork, offer accents of colour to the residence’s monochrome surfaces.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

“Initially, the entrance to the home opened immediately onto the street from the residing area with a staircase at the rear of the home generating an pointless corridor upstairs,” explained the architects. “The project sought to release floor room and let light into main regions.”

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

“A new staircase created the greatest modify, supplying an nearly sculptural aesthetic.”


Connected story: London extension by Bureau de Modify Architects zigzags like a row of gabled homes


The staircase is created from sheets of folded metal and has white oiled oak steps that match the residing space floor.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

A new skylight was inserted above the stairwell, which is surrounded by glass balustrades to allow light to filter down to the decrease floor residing locations.

Downstairs, a glazed screen that separates the living and dining locations is covered in a grid of black frames to mimic the pattern of the window panes.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

Storage is concealed behind a pale timber wall in the living area, although the kitchen features glossy white cupboards and an island manufactured from grey-veined marble.


Connected content material: see far more architecture in London


The task was the winner of the interiors class of the Don’t Move, Improve! awards 2014, which rates London’s very best residence renovations and extensions.

House Bloomsbury by Stiff + Trevillion

Area runner up was an Edwardian terrace with herringbone flooring and a staircase that doubles as a bookcase, whilst the winner of the extension group was a timber-lined annex for a 1960s property. Second location in this category went to a pair of shed-like extensions in the garden of a Dalston residence.

Photography is by Kilian O’Sullivan.


Task credits:

Architect: Stiff + Trevillion
Contractor: Loveday Development
Structural engineer: Heyne Tillet Steel
Staircase: Creighton &amp Son

House Bloomsbury by Stiff + TrevillionFloor ideas House Bloomsbury by Stiff + TrevillionSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here