Shigeru Ban’s Venice Biennale Installation Is Made From Thousands Of Makeup Cases

0
1221

Japanese architect Shigeru Ban has made a short-term addition to a 17th-century Venetian palazzo, featuring a curved structure covered with 90,000 empty containers normally utilized to hold eyeshadow.

Pavilion of Light and Sound by Shigeru Ban at Venice 2015

Known as Reverberation – Pavilion of Light and Sound, the set up is positioned at Palazzo Pisani, which dates back to 1603, and was designed by Shigeru Ban for cosmetics organization Shiseido.

The structure was commissioned to occupy a space in the building in the course of the Venice Artwork Biennale as portion of a promotional campaign for the most recent collection from Shiseido’s Clé de Peau Beauté assortment, known as Lights of Venice.

Pavilion of Light and Sound by Shigeru Ban at Venice 2015

The primary component of the construction is an arc-shaped acrylic roof that swoops up to a height of 9 metres, covering the palazzo’s courtyard.


Related story: Architectural culture is “moving in two instructions” says Shigeru Ban


“To minimize out a space surrounded by the narrow historical facade of Palazzo Pisani, I have utilised acrylic sheets for the exterior of the pavilion, and permitted them to hang in a natural suspension, creating a parabola,” explained Ban, who was awarded the Pritzker Prize in 2014.

Pavilion of Light and Sound by Shigeru Ban at Venice 2015

The major surface of the pavilion is covered in empty makeup palettes, producing a tiled impact and filtering the light that passes by means of the roof. At the base of the curve, a pool of water has been added to provide additional lighting results within.

Pavilion of Light and Sound by Shigeru Ban at Venice 2015

“The initial time I noticed the palette of Clé de Peau Beauté, the dark blue colours looked to me like a tile that displays and absorbs light,” explained the architect.

“So I have taken this situation and caught them on both sides of the acrylic sheets, spaced in 9-millimetre gaps, just like tiles.”

Pavilion of Light and Sound by Shigeru Ban at Venice 2015

“They reflect light and make darkness in the interior and, through the spaces among them, a wavering light that is characteristic of Venice flows into the framework, reflected from surface of the water functioned as a fixed excess weight,” he additional.

The pavilion was open to the public for two days to coincide with the beginning of the Venice Artwork Biennale, which runs from 9 May possibly to 22 November.

On the Biennale’s Giardini internet site, Israeli artist Tsibi Geva has covered his country’s pavilion in thousands of used tyres.

Photography is by Didier Boy de la Tour.


Task credits:

Organiser: Shiseido
Exhibition preparing and coordination: Rumiko Ito, Misa Shin &amp Co.
Pavilion style: Shigeru Ban
Lighting design and style: Akari-Lisa Ishii
Acoustics: Daniel Commins
Music program: Keiko Mitsuhashi

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here