Milan Dental Studio Converted Into Compact Two-storey Apartment

0
1350

Italian architecture firm +R Piuerre has converted a dental practice at the prime of a Milanese developing into a 60-square-metre apartment .

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_11

Produced for a youthful expert who works from residence, the CPR Apartment comprises a lounge and kitchen-diner on 1 floor and a bedroom and office upstairs.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_1

The design was influenced by the “organic and intimate character of Nordic layout combined with the attention to detail and the elegance of the Milanese Modernism”, according to +R Piuerre.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_12

Area restrictions meant that a number of visual tricks have been utilised to make the interior seem more substantial, and clever storage options had been integrated to maximise what area there is.

Related methods have been utilized lately to make the most of area in small apartments in Wroclaw and Berlin.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_0

The architects utilised a horizontal mirrored strip to open up the dark, narrow entry corridor. This area was decorated using the pale-coloured Woods wallpaper by Cole&ampSon, with coat hangers placed specifically on the knots of the printed trees.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_18

A custom kitchen on the north side of the developing features a cooking location, which overlooks the see from the window, and a narrow counter for storage and planning that drops down to form a bench.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_4

The two places are colour-coded in accordance to function, with the latter featuring a vivid yellow surface.

The dining table is made from a multi-layered wooden panel supported by two movable sawhorses to allow different configurations and is paired with vibrant yellow 1950s Danish Marko chairs.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_8

The only opaque divider in the apartment is the blue-grey painted services block, which homes the bathroom in between the kitchen and the residing area on the south side of the property.


Connected story: Szymon Hanczar crams his complete city house into 13 square metres


It supports a white-enamelled, folded steel staircase developed to produce a feeling of open space in the lounge.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_13

The load-bearing part of the staircase, made by +R Piuerre and custom created by a local craftsman, is camouflaged in buy to make it seem like “a white folded sheet of paper” against the darker background.

The workplace space and bedroom are housed on a mezzanine degree carved out from a former attic space.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_16

“The creation of a mezzanine rather than a total upper floor gave us the possibility to emphasise the double-height area,” +R Piuerre’s Alessandra Castelbarco Albani informed Dezeen.


Relevant stories: see more micro apartments


“Additionally this resolution makes the apartment brighter, bringing the organic light from the skylights to the lower floor.”

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_7

The two skylights include to natural light previously supplied by windows on 3 sides of the creating. The artificial lighting is all indirect and found inside of specially developed recesses, with the exception of a pendant bulb above the dining table and a Parentesi light by Achille Castiglioni.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_6

The office balcony extends into the double-height room so the desk overlooks living space below. The prolonged desk wraps close to the corner of the space and is supported by an extension of the stair handrail. Eames DAW and DSW chairs supply seating.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_17

Though this area was conceived as the primary region for the consumer to perform, the architects admitted that he “moves from one corner of the apartment to another, according to the light and his mood”.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_5

The bedroom attributes a built-in wardrobe to maximise room. A polycarbonate partition closes it off from the kitchen beneath, although growing the brightness of the two rooms and creating a “lantern impact” at night.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_468_10

The kitchen light can be turned on and off from the bedroom and vice versa, enabling each and every room to supply diffused light for the other.

Photography is by Michele Filippi.

Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_1Ground floor strategy Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_2Upper level floor prepare Tiny-Milan-Apartment-by-R-piuerre_dezeen_3Part Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here