Bureau de Change Architects gave this north London home extension a pleated ceiling to produce the illusion it has been squashed onto the rear of the brick terraced house .

Folds House by Bureau de Change Architects

Bureau de Alter Architects, which was co-founded by Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulos, positioned the extension in the sunken backyard at the back of the house.

The zigzagging surfaces of the ceiling and walls give the impression that the structure buckled when attached to the present brickwork.

Folds House by Bureau de Change Architects

“The focal level of the task is a pleated roof at the back of the home, which seems to be formed from a flat surface, forced to crinkle up into a faceted structure as it is pushed up against the exterior wall,” explained the two architects.


Related content material: see a lot more residential extensions


“From the backyard, the pleats are purposefully sunk from see, making the impression of a straightforward flat roof, which enables the character of the authentic creating to stand out.”

Folds House by Bureau de Change Architects

As properly as expanding the current kitchen and creating new dining and functioning locations, the extension – named Folds Home – opens up views into a neighbouring conservation region known as Parkland Walk. This ribbon of parkland occupies a disused railway line among Highgate and Finsbury Park.

Folds House by Bureau de Change Architects

Massive panels of glass set into the zigzagging ceiling and rear wall of the extension seem out into a secluded garden and the treetops of the park.

Folds House by Bureau de Change Architects

“The poise of the roof delivers organic factors for the placement of generous skylights, bringing light into the living spot, which would otherwise be shrouded by its position in the centre of the residence,” explained the architects. “Importantly, these openings also satisfy the owners’ desire to see the nearby woodland whilst soothing in the area.”

Folds House by Bureau de Change Architects

The pleated plasterboard ceiling runs more than the dining region and is formed from a series of steel and timber beams, which also assistance the floor above to produce a column-cost-free space. The unusual outline of this portion of the ceiling is emphasised by contrasting midnight-blue and stark white paintwork.

Folds House by Bureau de Change Architects

This ceiling kind is replicated in a retractable timber wall that conceals a tiny home workplace and cupboards to a single side of the kitchen.

Folds House by Bureau de Change Architects

The kitchen floor and a pair of measures that lead into the sitting space and hallway of the original residence are covered in pale grey terrazzo.


Relevant story: Situation Architecture lowers a ceiling to produce a sunken roof terrace for a London home


Right here, the flooring adjustments abruptly to oak parquet laid in a herringbone pattern and encaustic tiles – a lot more typically utilized in Barcelona apartments.

Folds House by Bureau de Change Architects

“Resources and colours had been carefully proportioned and distributed to visually mark the transitions between residing spaces and to create a organic circulation,” said Mavropoulos.

Folds House by Bureau de Change Architects

“Big terrazzo slabs, encaustic tiles and tonal parquet complement the complexion of the original developing, although improving the graphic impact of the angular extension,” Mavropoulos added.

Folds House by Bureau de Change Architects

Dionysopoulou and Mavropoulos just lately created a new showroom for on the internet homeware retailer Produced.com in London’s Soho, whilst elsewhere in the capital they have merged a pair of terraced houses to produce a new residence.

Dezeen

Previous articleStudents Turn Lightweight Smartphone Glass Into Structural Installations
Next articleRichard Rogers Steps In To Defend Zaha Hadid’s Scrapped Tokyo 2020 Olympic Stadium

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here