Alventosa Morell Slots A Four-storey House Between Two Blocks In Barcelona

0
1726

Squeezed between two existing buildings in Barcelona, this family home by Alventosa Morell Arquitectes features a steel frame, a timber facade and two street-facing balconies .

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

Spanish studio Alventosa Morell Arquitectes designed CP House for a 15-metre-long site in the Nou Barris district of Barcelona.


Related story: Sliver House by Boyarsky Murphy Architects slots into a three-metre-wide space


Sandwiched between a high-rise apartment block and a smaller building with an ornamental facade, the four-storey structure mediates between the two contrasting heights.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

The architects’ aim was to create living spaces separated from the hubbub of the busy street, but to also funnel as much natural light as possible into the cramped site.

They fronted the building’s facade with large sections of wood that can be used to open or close off the interior to the street, while the two staggered balconies on the uppermost floors allow residents to observe people coming and going.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

“The outdoor settings aren’t a welcoming zone for a family house,” said the architects, describing the typical street noise. “It gets the maximum of decibels according to regulations.”

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

The street-facing facade presents a fortress-like appearance with its high solid walls, while the more secluded rear elevation features a series of terraces, slotted between large panels of glazing and slatted timber shutters.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

“While the main facade was thought to give privacy and protect from the daily noise, the back one was designed to have as much light as possible,” said the team.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

This arrangement led to the creation of two separate zones within the building, divided by a staircase that rises through a central atrium.

Living and entertaining spaces are oriented towards the back of the house, while the bedrooms sit behind the street-facing facade.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

The stairs have slim white railings and timber treads that match the wooden elements of the facade. Portions of the white-painted atrium are faced in this same timber to homogenise interior fittings.

Integrated lighting around the edges of the panelling gives the walls a peripheral glow.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

“The most dominant architectural feature is the access of natural light inside the different spaces and rooms,” said the architects.

“This is due to a system of folding shutter blinds, that protect from the extra solar radiation, and a succession of vertical spaces and skylights.”

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

Surrounded by white balustrades, the landings function as indoor balconies that overlook the glass-fronted living spaces below.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

The ground level rises towards the back of the house, where a low concrete wall surrounds a patio adjoining the galley kitchen and dining room.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

In the wetroom, an arrangement of multi-tonal blue tiles are incorporated to inject colour into the otherwise monochrome white space.

CP house by Alventosa Morell Arquitectes

Photography is by Adrià Goula.


Project credits:

Architects: Alventosa Morell Arquitectes: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa y Xavier Morell
Technical Architect: GOPSE, Elíes Sanz Espada
Principal Builder: Global Projects
Wood finishes and wood windows: Soldevila Construcció i decoració en fusta
Ilumination project: Viabizzuno Barcelona + Alventosa Morell Arquitectes

CP house by Alventosa Morell ArquitectesBasement floor plan – CP house by Alventosa Morell ArquitectesGround floor plan – CP house by Alventosa Morell ArquitectesFirst floor plan – CP house by Alventosa Morell ArquitectesSecond floor plan CP house by Alventosa Morell ArquitectesRoof plan – CP house by Alventosa Morell ArquitectesSection one CP house by Alventosa Morell ArquitectesSection two
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here