Modern oak cabinetry functions alongside original patterned tiles in this 19th-century Barcelona apartment recently renovated by nearby studio Created Architecture.

Casa AB by Victor Alavedra

Built Architecture co-founders Diana Carbonell, Jaime Batlle and Victor Alavedra employed one prolonged oak cabinet to create a spine that runs longways through the old apartment, which is now named Casa AB.

One wing of the V-shaped prepare is occupied by a dining room, lounge and kitchen, even though the other branch includes a bedroom and bathrooms.

Casa AB by Victor Alavedra

The apartment is situated in Barcelona’s Eixample district – an region exactly where a lot of historic apartments have been renovated. Nook Architects squeezed an extra bedroom into an previous apartment there, while local architecture student Adrian Elizalde utilized sliding doors to subdivide a 1930s flat close by.

Casa AB by Victor Alavedra

Like these homes, Casa AB nevertheless attributes its colourful tile floors. Built Architecture has paired these with oak floorboards, matching the new joinery.

Casa AB by Victor Alavedra

“This is a Modernist flat in Eixample the place original values are recovered and acclaimed by means of a new central furnishings element, which have to be as singular, surprising and innovative as it is discrete, flexible and respectful, usually responding to the requirements of the user and favouring the life that will create all around it,” stated Carbonell, Batlle and Alavedra.

Casa AB by Victor Alavedra

“Consequently, the undertaking is ideal understood as an artwork gallery whose major goal is to offer you the ideal attainable frame to exhibit art while at the exact same time delivering an optimal expertise for its users,” they added.

Casa AB by Victor Alavedra

Aside from zoning the space into communal and personal locations, the big oak unit also is made up of a foldable bed, guide shelves, closets and kitchen utilities.

Casa AB by Victor Alavedra

A gap amongst the top of the cabinet and ceiling is meant to develop a more human scale for the lofty rooms and to allow light to filter into the heart of the apartment.

Casa AB by Victor Alavedra

“The layout recovers and uplifts the two the authentic Modernist mosaics and the high ceilings with gypsum mouldings,” said the architects.


Related story: Sliding wooden partitions divide Nook Architects’ most current Barcelona apartment


“The venture frames all recovered mosaic with a natural oak tree parquet which resemble colourful carpets mounted on the pavement.”

Casa AB by Victor Alavedra

“The central furniture element, created with the same natural oak tree, rises from these frames as a fantastic sculpture that contracts and fractures itself in order to fly above the mosaic and to obtain precise alignments with the parquet,” they added.

Casa AB by Victor Alavedra

The cabinet is topped by a black metal plate that fully encloses the bathroom, which wraps one side of an inner courtyard.


Task credits:

Studio: Constructed Architecture
Architects: Diana Carbonell, Jaime Batlle, Victor Alavedra
Staff: Ignacio Arizu, Jennifer Álvarez
Construction: Juan Pablo Rodríguez, AVAC Arquitectes
Contractor: Constructed Architecture
Carpenter: Fernando Poveda
Ironwork: Dani Ramírez + Carles Torras
Lighting: Jordi Caldero Ca2L
MEP: Joan Velasco, Carles Vivó
Marble: Jaime Rodón
Mosaics: Augusto Baquedano
Masonry: Catalin Pana
Parquet: Jaume Nadal
Painting: Jairo Sánchez
Glasswork: José Durán

Casa AB by Victor AlavedraExploded diagram one particular – click for bigger image Casa AB by Victor AlavedraExploded diagram two – click for greater image Casa AB by Victor AlavedraFloor program – click for greater image Casa AB by Victor Alavedra3D drawing of bathroom a single – click for bigger image Casa AB by Victor Alavedra3D drawing of bathroom two – click for more substantial picture


Relevant story: Cavaa Arquitectes exposes vaulted ceiling within revamped Barcelona apartment

Cavaa Arquitectes exposes vaulted ceiling inside revamped Barcelona apartment

Cavaa Arquitectes has stripped back the interior of an apartment in Barcelona’s Poblenou neighbourhood, producing an open-program residing space featuring traditional vaulted ceilings. Far more »

Related film: Carrer Avinyo apartment in Barcelona by David Kohn

Architect David Kohn explains how his studio transformed a neglected Barcelona apartment into Planet Interior of the Yr 2013. Bigger version + story »

More apartment interiors:

Pin it

Dezeen

Previous articleAranda\Lasch Creates Pleated Concrete Facade For Tom Ford Flagship Miami Store
Next articleBlack Wall Paint – 17 Practical Ideas With Chalkboard Paint

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here