Jo Nagasaka Knocks Through The Walls Of A Tokyo House To Reveal Its Aged Structure

0
885

Japanese architect Jo Nagasaka stripped away the walls of this inherited house in Tokyo, revealing an arrangement of timber columns that give the residence an unfinished visual appeal .

House in Hatogaya by Schemata Architects

Nagasaka and his company Schemata Architects were asked to refurbish the two-storey house in the city’s Kawaguchi district.The timber-framed residence called House in Hatogaya was the childhood property of the consumer and had recently been inherited from his father – who was the unique designer.

House in Hatogaya by Schemata Architects

The house was originally subdivided into a tight warren of rooms to fit the maximum number of personal spaces within the layout.


Relevant story: G Studio Architects produces unfinished aesthetic in Tokyo loft apartment


These have been fitted out with oddities including an arched stained-glass window and a patch of ornamental wooden flooring.

House in Hatogaya by Schemata Architects

“It was built in the course of the time of social and population development when no one imagined recent social issues such as vacancy resulting from population decline would come up,” said Nagasaka.

House in Hatogaya by Schemata Architects

To produce a more contemporary living area, partition walls were knocked through and the supporting framework left exposed.

House in Hatogaya by Schemata Architects

The classic distinctions amongst personal spaces such as bedrooms and living rooms were removed to generate an open-strategy arrangement on the ground floor, in which the master bedroom is open to the kitchen.

House in Hatogaya by Schemata Architects

“Every area had a various taste, with particular particulars and uniquely shaped windows,” stated the architect. “Accumulation of this kind of robust intentions or love for the home felt a bit as well hefty.”

“In purchase to alleviate such heaviness, we eliminated some of spatial parts, sorted out some elements with common characters and designed a sense of integrity – which is a new kind of really like – we intend to existing in this property.”

House in Hatogaya by Schemata Architects

The walls were lined in panels of pale timber that reframe the existing windows, even though a section lower by means of the upper floor creates an atrium ignored by two additional bedrooms.

House in Hatogaya by Schemata Architects

“We punched out a floor of a 2nd-floor area to produce a void connecting all rooms, which had been separated behind closed doors,” explained Nagasaka.


Connected story: NAAD lines a century-outdated Japanese house with exposed plywood


“The void mediates in between the first floor, the mezzanine, and the second floor, re-configuring spatial relationships all through the house.”

House in Hatogaya by Schemata Architects

This unfinished aesthetic has become a trademark of the Tokyo-based mostly studio, who earlier this year employed shipping palettes to construct Vitra’s stand at the Salone del Mobile layout fair in Milan. The firm has also not too long ago finished a Tokyo rice shop filled with boxy plywood fittings and an artist’s studio with an indoor backyard.

Photography is by Kenta Hasegawa.


Task credits:

Architect: Jo Nagasaka/Schemata Architects
Collaborator: Reina Sakaguchi
Development: TANK

House-in-Hatogaya-by-Schemata_dezeen_1Floor plans House-in-Hatogaya-by-Schemata_dezeen_2Segment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here