Grayson Perry And FAT Reveal The Elaborate Interiors Of Their House For Essex

0
1449

After practically 5 years in the making, architecture studio Unwanted fat and artist Grayson Perry have finished their fairytale-inspired Essex holiday home, which was designed as a shrine to the fictional character Julie Cope .

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Interior balconies, intricate tapestries and elaborately decorated ceramics compete the interior of A Residence for Essex – a house commissioned as part of philosopher and critic Alain de Botton’s Residing Architecture programme.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

FAT’s Charles Holland and Grayson Perry collaborated on the ornate-tile-clad residence located in Wrabness, a small village in Essex overlooking the scenic Stour Estuary.

“I desired it to be really modest and very wealthy,” explained Perry at the opening right now, but added that “it would’ve looked like the set from Game of Thrones” without having Holland’s intervention.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Even though the outer structure – covered in gleaming green and white tiles and featuring a copper moulded roof – completed in August 2014, the interior was last but not least unveiled right now.


Associated story: John Pawson styles countryside lodge for Alain de Botton’s Living Architecture undertaking


The public will be ready remain inside, and short-term lets will be allotted via a ballot method open until midnight on 26 Might.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

The constructing is split into 4 segments that boost in scale, like a retractable telescope, as it slopes back onto the plot in direction of the estuary.

The copper-clad roof form is based mostly on medieval stave churches, which attribute complex roofs with a number of pitches.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Visitors approach the house by way of a cul-de-sac across the tracks from the local train station.

A narrow foot bridge links with a lane with grass increasing among the tyre tracks – a route described by Holland and Perry as a pilgrimage.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

The building sits at the finish of the lane like a rural chapel in the middle of a green meadow. “It must just settle into the spot and not adjust it,” stated Holland.

The design is centred around the fictional character Julie Cope, conceived by Perry as an “Essex Everywoman”.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Iconography depicts Julie as a saint – from mouldings on the glossy green tiling and an aluminium weather vein on the outside of the house to tapestries and ceramic statues within.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Behind a set of vibrant red double doors, an entrance hall with principal coloured paintwork leads to a kitchen with a herringbone parquet floor, followed by a chapel-like area with a tall pitched ceiling and rows of arched windows set high into the walls.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Two large tapestries depicting Julie’s daily life, from her birth to her divorce and sooner or later her death, hang from the walls.

A motorbike hoisted up to the ceiling of the chapel represents a collision with a curry delivery driver, with which Julie met her end – a tombstone in the front garden marks her final resting area at 61.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

A set of steps lead from the back of the house across a threshold decorated with a mosaic skull pattern onto a stretch of lawn, as properly as to a pathway that trails close to the edge of a discipline down to the shoreline of the estuary.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Off the hallway, a bathroom features white tiled walls and floors, with brilliant yellow grouting that matches the paintwork in the hallway.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Opposite, yet another door opens onto the foot of a spiral staircase made from dark wood, which leads to a bathroom and two bedrooms positioned side-by-side at the rear of the residence.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Stroll-in wardrobes open from the back of each room onto two interior balconies overlooking the living room. A daily life-dimension ceramic effigy of Julie stands in an uplit recess amongst the two.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

A a lot more elaborate bathroom with a bath tub sunken into a platform covered in muted green tiles degree with a window overlooking the strategy to the home.

A House for Essex by FAT and Grayson Perry

Home for Essex is the final project to be finished by the now-defunct Unwanted fat, whose members disbanded in 2014 right after 23 many years of practice.

It is the sixth completed home in the Residing Architecture series – a project masterminded by Alain de Botton to enable members of the public to remain inside buildings by planet-class modern architects.

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here