A present day timber and glass structure connects the more standard stone-walled buildings at both end of this residence in the Scottish highlands, made by architects Stuart Archer and Liz Marinko .

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

The residence for a single occupant replaces a derelict cottage and farm constructing on a hillside site inside of a conservation area in the Spey Valley. The Gaelic word Tor – meaning a rock or piles of rocks on best of a hill – gave the task its title, Torispardon.


Connected story: Black-stained residence by Dualchas Architects finished on the coastline of a Scottish island


The footprint, massing and components of the original buildings were recreated in the two new stone-walled structures, whilst the linking middle section offers a contemporary counterpoint.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

“Farmer’s crofts in the highlands frequently have a number of outbuildings inside their boundaries as a farm expands or calls for new amenities, a new outbuilding is constructed,” explained Archer and Marinko. “Instead of generating a new singular property it was felt that this additive technique was far more appropriate.”

“The cottage and steading reference the standard local stone vernacular, although the hyperlink developing is contemporary in form yet deliberately subservient to the other structures,” they extra.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

Glass boxes inserted amongst the 3 blocks improve the sense of separation among them.

“Frameless glass aspects tie the buildings collectively physically whilst enabling the three structures to continue to be visually separate,” mentioned the architects.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

Regional masons used reclaimed granite and whinstone from the unique buildings to construct the strong external walls of their replacements. The high thermal mass of these supplies allows the constructing to absorb and release heat slowly, assisting to preserve an even internal temperature.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

At the rear of the steading – the more substantial of the two stone blocks – local larch is applied in a standard vertical board-on-board style and is meant to evoke nearby agricultural architecture.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

Larch is also utilised for the linking structure, but in this situation narrow planks of a denser Siberian species generate a more contemporary aesthetic.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

“The materiality of the venture is important,” explained the architects. “Whilst it was essential to use regional supplies for sustainable and aesthetic factors, the building’s types and materials selections had been also a result of the project’s location.”

“The glazing was also equally essential from the chunky painted timber windows of the steading and cottage, to the frameless Swiss sliding door system, the idea was to meticulously choose and maximise the views of the project’s beautiful surroundings,” they extra.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

The consumer asked for a property ideal that is ideal for solitary living but can also accommodate large events, so the cottage includes rooms for guests that can be closed off from the rest of the property when not in use.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

An entrance at the rear of the building leads into the linking construction, which characteristics a steel frame reminiscent of barn buildings.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

This open-plan room houses a kitchen and dining location flanked by glazing. Skylights and the glass walkway bridging the gap between the buildings fill the area with all-natural light.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

The steading is partly sunken into the sloping web site and is accessed by brief sets of steps from the kitchen that lead to the residing location.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

This double-height area features a mezzanine snug tucked beneath the vaulted ceiling and a corner window with deep reveals lined in oak, providing a perch for gazing out across the landscape.

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz Marinko

The master bedroom can be found past the living location in the timber area of the building and boasts a dressing area and en-suite. A staircase prospects from the bedroom to a 1st floor study and balcony.

Photography is by David Barbour.


Venture credits:

Architects: Stuart Archer &amp Liz Marinko
Contractor: AW Laing Ltd, Grantown on Spey
Engineer: Allen, Gordon LLP

Torispardon by Stuart Archer &amp Liz MarinkoGround floor prepare Torispardon by Stuart Archer &amp Liz MarinkoVery first floor plan Torispardon by Stuart Archer &amp Liz MarinkoSegment Dezeen

Previous articleMonday Madness
Next articleYener Torun Photographs Vibrant Modern Architecture In Turkey

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here