Bright white shutters concertina across the glazed facade of this Porto property created and occupied by local architects Cláudia Monteiro and Vitor Oliveira.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Cláudia Monteiro and Vitor Oliveira slotted their 3-storey townhouse – named Property in Lindo Vale after its spot – into a five-metre-wide plot between two older houses in the Portuguese city.


Related story: House by Philip Stejskal can be “locked down” with shutters that blend into the facade


House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

The house’s most prominent function is an assortment of white shutters that can be utilized to display the glazed facade. These can be pulled across diverse sections of the frontage to supply occupants with varying amounts of privacy from the hectic street.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Mesh panels joined with hinges fold across the ground floor of the developing to secure a garage area, even though light is regulated in the glazed upper storeys by extended wooden shutters – 1 positioned at ground degree and an additional at ceiling height.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

“This is not a property created in the periphery of the city, but a home erected in the central spot,” said the architects, “an spot with an intense urban existence, in a prolonged and narrow plot that raises a number of spatial constraints.”

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Open-program rooms are organized three-deep across the width of the developing, with two spaces on every single floor set towards the glazed facades, and a third a lot more-enclosed spaces in the core of the residence.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Rooms are sparsely decorated, with walls, ceilings and wooden doors painted white, while floors are covered in beige vinyl.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

“This simplicity is also underlined by the use of a limited variety of supplies in all rooms,” said the architects.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

A door set into the back wall of the garage opens into a book-lined entrance hall. To one particular side of the hall, a staircase with open risers ascends via a glazed properly.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

A bathroom occupies the centre of this floor, while a residence office at the back of the space has large glazed doors that open onto a patio and lawn. A small laundry space is positioned at the bottom of the backyard.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Combined with the open-prepare layout, the glazed stairwell allows natural light to filter through the spaces.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

It prospects up to an open-prepare lounge, dining area and kitchen on the 1st floor, and to the 2nd floor, in which two bedrooms with en-suite bathrooms are separated by a small roof terrace.

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor Oliveira

Photography is by José Campos.


Task credits:

Architecture: Ana Cláudia Monteiro and Vítor Oliveira
Engineers: António Oliveira and Américo Monteiro
Development: Ergohab

House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor OliveiraSite prepare House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor OliveiraFloor strategies House in Lindo Vale by Cláudia Monteiro + Vitor OliveiraSegment Dezeen

Previous articleFlooring Solid Wood Naturally Curved
Next articleMassimo Faion’s Posa Project Reinterprets Falconry Perches

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here