Architect Christian Froggatt has additional a frameless glass and timber extension to the side of his 1950s house in Reigate, England, to house the offices of his expanding studio.

CF Architects Studio Reigate

Froggatt co-founded CF Architects with Felix Lewis, who is primarily based in Maidstone, Kent, and who also performs from home. The notion of making objective-constructed offices at both areas is portion of the firm’s company model and a way to showcase their architectural capabilities.

CF Architects Studio Reigate

“As a society we’re starting up to move away from the notion of everyone congregating in central London to meet and operate,” Froggatt explained to Dezeen.

“Employing modern communication technologies we’re in a position to embrace a new way of operating and the workplace grew to become portion of that strategy. It truly is basically the following step up from the off-the-shelf cabin studios you stick in your back garden.”

CF Architects Studio Reigate

Froggatt had previously been working out of a study elsewhere in the home, but was driven to create ideas for a separate office by the require to accommodate a bigger team and conduct client meetings.


Associated story: Scott &amp Scott Architects create their very own timber-lined studio in Vancouver


“We wanted to have a location that was inspiring and relaxed for people to function in, even although it’s situated at a home,” mentioned the architect. “Possessing looked all around our spot for a appropriate office we weren’t able to locate the high quality of space we desired, so we made a decision to publish our personal brief.”

CF Architects Studio Reigate

The aim was to make an open-prepare space with an abundance of normal light and ventilation, creating an inspiring spot for clientele to visit.

“It truly is created in the way we would offer to layout other people’s buildings,” Froggatt added, “incorporating all the properties we would supply for them like lovely style, all-natural light and sustainability.”

CF Architects Studio Reigate

A dilapidated garage was removed to make space for the extension, which was informed by the clean lines of the mid-century property.

Regardless of its spot in a relatively conservative neighbourhood populated by much more standard homes, attaining planning consent was easy due to the fact the design matched the type of the existing residence.

CF Architects Studio Reigate

A straightforward insulated blockwork structure is embellished with present day particulars like the frameless glass, which wraps around corners and extends along the apex of the roof to guarantee lots of daylight reaches the interior.

The rest of the materials palette is also intentionally simple, dictated by a strict budget and the desire to collaborate with regional contractors who didn’t have accessibility to the most sophisticated machinery.

Cedar cladding extends across the rest of the external surfaces and zinc panels cover the solid sections of the low-pitched roof.

CF Architects Studio Reigate

Internally, the steel frame has been left exposed, although white-plastered walls and ceilings and a light resin floor emphasise the vibrant and spacious feel of the open office area.

The place and orientation of the glass encourages solar obtain in winter and prevents the interior from overheating in summer. Low-level manually operated vents and greater electronically controlled louvres integrated into the glazed surfaces enable airflow to be easily managed.

CF Architects Studio Reigate

According to Froggatt, going to customers are manufactured to feel cozy by the similarities between the office’s aesthetic and the central London studios the place they are used to meeting architects.

“They stroll in and recognise that they are not dealing with a a single-guy-band operating in his slippers,” he pointed out. “I believe it truly is the future of tiny practices – functioning in specialist spaces and not always getting to commute to London each day.”

CF Architects Studio Reigate

Other architects who have developed their own studio contain SelgasCano, the duo behind this year’s Serpentine Gallery Pavilion, who created a glass-fronted tunnel in the woods near Madrid.

Tokyo architecture studio Suppose Layout Office repurposed previous scaffold boards to create flooring and furniture for its atelier, while Canadian architects David and Susan Scott built a timber-lined studio for themselves in a converted butcher and grocery shop in Vancouver.

Photography is by Craig Sheppard.

CF-Architects-Studio_Reigate_dezeen_1Ground floor program CF-Architects-Studio_Reigate_dezeen_2Roof plan CF-Architects-Studio_Reigate_dezeen_3Cross sections CF-Architects-Studio_Reigate_dezeen_4Long section Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here