Cavaa Arquitectes Exposes Vaulted Ceiling Inside Revamped Barcelona Apartment

0
2402

Cavaa Arquitectes has stripped back the interior of an apartment in Barcelona’s Poblenou neighbourhood, producing an open-prepare living room featuring classic vaulted ceilings.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Prior to the renovation, the communal regions of the little home had been dark and segregated, with minor exposure to normal light.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Hoping to develop a brighter room, Cavaa Arquitectes made a decision to centre their intervention close to a courtyard located in the direction of the back of the residence.

“The yard was a residual, dark and forgotten space,” said the architects. “We wished to transform it into the new centre of the home.”

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

The team replaced an current brick wall with floor-to-ceiling windows framed in natural pine, permitting daylight from the courtyard to flood the property.


Related story: Plywood partitions create rooms within rooms within two Barcelona apartments


“From our earliest sketches, the patio was invited to come within the house to give value to the kitchen and residing area,” the architects mentioned.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Catalan vaults – a conventional Spanish ceiling fashion exactly where plain bricks are laid in rows across gently curved types to develop a series of smooth reduced ceiling arches – had been previously hidden underneath a plasterboard ceiling, but have now been exposed.

This variety of ceiling is common of properties in Barcelona, and Spanish studio Laboratory for Architecture also chose to uncover the arch-shaped characteristic in a city-centre apartment.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Wooden shelving units and boxes have been also put in, creating new storage places that match the material of the window frames. The aim was to produce a cohesive aesthetic all through.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

“We used pine because in our country it is one of the most financial components,” Cavaa architects told Dezeen.”We like the contrast between this urban flat and the pine wood.”

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Dark-coloured floor tiles define the kitchen location, while wooden floors cover the rest of the room.

Kitchen cabinets and drawers are fronted with white cupboard doors, and a mismatched set of chairs sit about an outdated wooden table.

Casa Poblenou by Cavaa Arquitectes

Other properties in Barcelona that have just lately been renovated consist of an apartment inside of an early 1900s Artwork Nouveau building, and a residence that makes use of sliding wooden partitions to produce various rooms.

Photography is by Filippo Poli.

Casa Poblenou by Cavaa ArquitectesPrepare Casa Poblenou by Cavaa ArquitectesPart Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here