Bijl Architecture Reinterprets The Traditional Dutch Gable For A Sydney Residence

0
1166

Sections of brick, zinc, timber and concrete highlight the intentionally irregular form of this Sydney residence – a end result of myriad preparing restrictions .

Naremburn House by Bijl Architecture

Naremburn Residence was created by local studio Bijl Architecture for a plot in a Sydney neighbourhood hemmed in by current properties.

Naremburn House by Bijl Architecture

A quantity of organizing restrictions dictated the scale of the new constructing, resulting in an irregular form that is created up of a series of volumes that vary in scale and proportion.

Naremburn House by Bijl Architecture

“[The property] interrogates standard typologies, delivering a website-specific response with an emphasis on thoughtful spatial organizing and a robust materiality,” explained the architects.

Naremburn House by Bijl Architecture

The asymmetric roof was designed as a reinterpretation of the traditional Dutch gable, as properly as the catslide roof – where one particular eave stretches down in the direction of the ground.


Related story: Textured brick and concrete home in Sydney encloses a garden courtyard


Its form is intended to match the scale and design and style of neighbouring properties, helping to integrate the new property into the neighbourhood.

Naremburn House by Bijl Architecture

“The Naremburn Home manipulates the internet site topography through shifting volumes and geometries, playing with light, materials and kind to produce a house underpinned by an intentional irregularity,” the style crew stated.

Naremburn House by Bijl Architecture

“Crucial to the design and realisation of the Naremburn Residence was the clients’ want to reside in the dwelling for the prolonged term,” added the architects, describing why they selected hardwearing components this kind of as zinc, timber, masonry and concrete for the exterior.

Naremburn House by Bijl Architecture

A single part of the upper storey attributes a catslide roof that cantilevers over the reduce storey at the rear of the house. It is clad in lengths of red-brown timber and supported by a set of wooden legs, generating a covered terrace between the living room and swimming pool.

Naremburn House by Bijl Architecture

Internally, polished concrete floors, white walls and timber-framed windows echo the colouring of the facade.

Naremburn House by Bijl Architecture

A double-height wall that follows the ascent of the central stairwell is covered in carved white Corian.

Based on parametric drawings, the ridged patterns were CNC machined into the surface of the composite material.

Naremburn House by Bijl Architecture

4 bedrooms were arranged close to the stairwell on the upper floor, which is topped by two angled skylights. Glass balustrades allow light to pass into both the bedrooms and to the open-plan kitchen and residing space below.

Naremburn House by Bijl Architecture

A blend of spot and strip lighting is set into the ceiling and wall of the residing room. Sliding glass doors open from this space onto the poolside terrace, and cast-concrete methods lead up from the somewhat sunken terrace into the back backyard.

Naremburn House by Bijl ArchitectureInternet site program Naremburn House by Bijl ArchitectureGround floor plan Naremburn House by Bijl ArchitectureFirst floor prepare Naremburn House by Bijl ArchitectureSection Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here