Anne Sophie Goneau Exposes Brickwork Within Montreal Apartment Renovation

0
1254

Supplies uncovered during the renovation of this early-20th-century apartment in Montreal have been used to include texture to the area and develop visual boundaries in between every single room.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Canadian designer Anne Sophie Goneau hoped to make the most of the one,035-square-foot (around 96 square metres) room, which is situated on the third floor of a 1910 triplex in the Canadian city.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

“The challenge was to divide each spot in buy to optimise the space while respecting the architectural integrity of the present place,” Goneau mentioned.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

To obtain this, Goneau began by taking away the load-bearing walls and replacing them with wooden beams to extend the entire living room into an open prepare location.


Relevant story: Espace St-Denis by Anne Sophie Goneau


Plasterboard was stripped back to reveal brick from the outside walls – which stretches across adjoining rooms to “optimise spatiality”.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

“The notion was to highlight the raw resources, identified in the course of demolition, in buy to communicate their relief and colour the atmosphere,” stated Goneau. “Every single piece has its visual boundaries that overlap strategically in the adjacent rooms, optimising the spatiality of the place.”

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

The kitchen region is defined by tonal shades of grey – with the cabinets and quartz countertops aligning against a painted brick wall.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A white island doubles up as a sink space and breakfast bar, even though a more formal dining table is positioned behind a glass partition.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

An office area to the left of the kitchen has also been sectioned off behind a glazed wall, employed to “accentuate the ambiguity of spatial boundaries”.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A narrow corridor leads to the bathroom and bedroom – each of which are brightly illuminated with all-natural light.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

In the bathroom, a shower is separated by white laminated glass panels. A cast iron pipe has been painted turquoise, and is the only coloured component within the space.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

A blackened-steel staircase, which was welded and assembled on site, permits access to a wood-decked roof terrace.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Ganeau has also designed the interior for À La Folie patisserie in Montreal, and paired glossy black cabinets with red brickwork in yet another apartment in the city.

Espace Panet by Anne Sophie Goneau

Photography is by Adrien Williams.

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here