Angular Black Walls Fold Around SRK Home In Tokyo By ARTechnic Architects

0
1552

Black textured walls give this seemingly windowless Tokyo residence by ARTechnic Architects a bunker-like appearance .

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_11

Tokyo-based ARTechnic Architects created SRK home on a steeply sloping site in the city’s Meguro ward.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_8

There is a 3.seven-metre height distinction in between the street and the back of the website, so studio founder Kotaro Ide devised a spiralling enclosure that acts as the two a retaining wall and a shell for the house.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_79

“The shape has been finalised rationally and organically in the forming method of dealing with the web site issue and requested function,” said architect Kotaro Ide, whose prior projects include a holiday villa in Karuizawa resembling a pair of tubes.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_4

“By expanding and adjusting the existing land situation and nature inside of, I have attempted to create a room which gives a dwelling that is like a element of the nature,” he explained.


Related story: Fly Out Home balances on a concrete wall to stay away from overlooking a busy road


The chunky concrete walls are covered in insulating polystyrene board and finished with rough, black plasterwork.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_22

These walls splay outwards from the centre of the website, protecting a glazed living area that perches below a steel sheet roof.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_59

A gap between the edge of the roof and the outward-projecting walls offers space for a tiny sun deck. This wraps close to the residing area between the glass and concrete walls to create “an ambiance of dwelling immediately in a rocky mountain”.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_73

“The earth retaining wall of the decrease floor has been raised in the type of a spiral shape and wrapped around the creating, involving the exterior space as an external shell of the upper floor,” said Ide.

“The whole exterior wall of this home was formed by this external shell.”

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_37

Textured plasterwork, board-marked concrete and walnut plywood cover surfaces within the 176-square-metre residence.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_29

Thick branching columns dotted during the residing room help the roof construction and a metal staircase links the upper floor to the bedrooms that are cocooned in concrete at ground degree.

SRK_ARTechnic_Tokyo_Japan_House_dezeen_468_28

Downstairs, angular white and timber fittings protrude from the black textured walls of the bathroom, which is lit by a deep lightwell. Glass panels, mirrors and polished stonework support to reflect the normal light.


Task credits:

Architecture: Kotaro Ide/ARTechnic
Architects assistant: Ruri Mitsuyasu

SRK by ARTechnicGround and initial floor plan SRK by ARTechnicSegment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here