Two Lithuanian architecture studios have completed a timber-clad housing estate in parkland north of Vilnius, an area dotted with ammunition shops used in the lead up to the 2nd world war (+ slideshow).

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

Paleko Arch Studija and Plazma Architekturos Studija worked together on the Rasu Namai housing development, which occupies a 7,000-square-metre plot in Pavilniai Regional Park.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

The 18 woodland residences are each clad in timber planks and have pitched roofs. These far more traditional functions are paired with modern information this kind of as glazed gables, transparent balconies and boxy bay windows.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

“The complicated of homes is harmonised by uniform materialisation: buildings are clad in wood planks of many various textures, influenced by nearby traditions,” explained the architects.

“Homogenous architectural particulars, scale and colour of the buildings improve the thought of unity even further.”

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

“The standard archetypical silhouette of the buildings is supplemented by moderate modern information and aspects,” they continued. “Shapes are lightened by abstract volumes of bay windows and skylights.”


Associated story: The Wild Factor is a “creature-like” cabin that stands tall over a Latvian wildflower meadow


Eight of the dwellings sit on greater ground at the southern part of the web site and are elevated on slender columns over outdated ammunition vaults.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

These stores were constructed by the Polish army in the mid 1920s but taken more than by Soviet forces during the second planet war. Their decorative facades have been restored and are now owned by the residents of the houses over.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

The properties are arranged in pairs, and angled to correspond with the entrances to the vaults. Cross-braced stairwells connect each pair of elevated properties, and glazed gables supply views into the forest from inside.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

Ten detached homes are set on the lower part of the internet site along the edge of a laneway. Due to the variation in internet site degree, only the upper storey of these houses are noticeable from the lane.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

The reduce ranges, concealed from passersby, website link with wooden patios and gardens that run down to the edge of a narrow creek.

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studija

In the close by area of Trakai, studio Aketuri Architektai has also played with traditional aesthetics by using shale to cover the pointy roof of a countryside dwelling, while in the city centre, Studio Libeskind recently unveiled programs for a modern white concrete art museum.

Photography is by Norbert Tukaj.


Project credits:

Architects: Paleko Architecture Studija, Plazma Architekturos Studija
Venture crew: Rolandas Palekas, Bartas Puzonas, Petras Isora, Rytis Mikulionis, Gytis Vaitkevičius, Povilas Daugis
Builder and contractor: UAB Contestus
Structural engineer: A Sabaliauskas

Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studijaSite plan – click for more substantial picture Residential quarter in Pavilniai regional park by Plazma and Paleko ARCH studijaSection – click for bigger picture


Connected story: Aketuri Architektai clads woodland residence in Lithuania with shale tiles

Aketuri Architektai clads woodland house&ltbr /&gt in Lithuania with shale tiles

The upper storey of this property in the Lithuanian countryside is contained within a pointy shale-clad roof, although glazed walls supply woodland views for rooms on the ground floor (+ slideshow). More »

Relevant film: Timber viewing cabin by TYIN Tegnestue overlooks a wild Norwegian landscape

This wooden viewing cabin raised on stilts over the rugged landscape of southern Norway was designed by TYIN Tegnestue – the Trondheim office. More substantial model + story »

A lot more layout on stilts:

Pin it

Dezeen

Previous articleBartlett Students Weave Plexe-e Furniture From Foam Tubes
Next articleWhat Design Can Do’s São Paulo Conference Will Focus On Urban Issues

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here