Messner Architects Completes A Top-heavy Mini-market In An Italian Alpine Village

0
1475

This mini-market in the Italian mountain village of Collalbo is topped with an oversized roof that makes it seem like a petrol station .

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_14

Neighborhood studio Messner Architects made the mini-industry for a plot surrounded by meadows and houses standard of this Alpine region in South Tyrol near Italy’s northern border.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_0

Located at the back of its plot, away from a road that leads towards the village, the store is flanked by a stone retaining wall that extends along the edges of the website.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_3

It is positioned in a corner of the site to depart the rest of the room clear for vehicle parking, while a gap in between the rear of the constructing and the stone wall conceals an entrance for deliveries.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_4

A big roof that projects outwards on all sides enhances the building’s presence when noticed from the street and is branded on the front with the client’s emblem, producing an aesthetic comparable to a petrol station.


Relevant story: Herzog &amp de Meuron completes a mountain-leading restaurant about a cable-automobile station


Holes in the edges of the roof permit daylight to penetrate through the construction. Related glazed openings in the shop’s ceiling improve the vibrant come to feel of the interior and augment the impression that the roof is a single volume detached from the rest of the structure.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_7

“The roof rests on the building like a hefty slab, forming a covered forecourt to supply marketplace-like scenarios,” explained the architects. “Generous minimize-outs let the light trickle down by means of the flat roof, revealing it almost floating.”

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_8

On the south-west edge of the developing, the stone retaining wall curves round to kind portion of the elevation. Total-height glazing that abuts this surface produces a transparent and welcoming frontage for the store.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_5

The glazing wraps around a curved corner just before terminating at a reliable wall that encloses a boiler space and a toilet.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_13

Most of the internal floor area is employed to show the shop’s make, which includes fruit, vegetables and flowers. Behind a wall at the rear is a storage area for stock and a modest workplace.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_12

The workplace and a refrigeration space are enclosed inside of structural cores that combine with three pillars in the direction of the edges of the interior to support the cantilevered roof. This composition means the whole facade is non-load-bearing and facilitates the substantial use of glass.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_9

The curving surfaces made to create a seamless connection among the boundary wall and the developing combine with the glazing to support integrate the construction into its website.

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_10

“Whilst the roof’s stringent entire body contrasts with the gentle lines of the surroundings, the outer walls melt with the landscape, turning out to be part of it,” the architects extra. “The constraints among the outdoors, the covered forecourt and the inside blur.”

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_468_2

The curving forms continue within the store, exactly where columns merge with the ceiling and stainless steel shelves attribute rounded corners. Rough-sawn larch wood used for the counter introduces a warm, normal texture to the interior.

Photography is by Meraner &amp Hauser.


Venture credits:

Style staff: David Messner, Verena Messner, Angelika Mair (interior style)
Structural evaluation: Karl Angerer

Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_1Floor plan Grocery-Store_Messner-Architects_dezeen_2Segment Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here