The tiled roof of this residence in Switzerland has been raised by one metre to give added height for the newly renovated spaces within. 

Casa Desgraz by Matteo Inches

The property, which is owned by an elderly couple and found in the southern Swiss town of Solduno, was refurbished and extended by architect Matteo Inches and his company Studio Inches, primarily based in the nearby city of Locarno.

Casa Desgraz by Matteo Inches

Although elements of Casa Desgraz date back to the beginning of the 20th century, other folks have been extra as recently as the 1960s, resulting in an amalgamation of several diverse varieties.

But strict local planning restrictions prevented the reasonably new exterior from being significantly altered.

Casa Desgraz by Matteo Inches

“The undertaking deals with the regional building laws applied to constructions in a protected nucleus zone that do not enable current openings to be modified or the typology of the roof to be altered,” explained Inches.

“Due to these restrictions the structural envelope was not transformed.”

Casa Desgraz by Matteo Inches

Just inside of the parameters of the restrictions was a small vertical extension, which permitted for an extra metre of wall to be inserted beneath a pitched roof with overhanging eaves.

Casa Desgraz by Matteo Inches

Whilst the exterior had to remain largely unchanged, Inches took the opportunity to completely gut and rebuild the interior spaces.


Related story: Christian Müller converts an Alpine chalet into a pair of family apartments


Double-height spaces have been opened up to house a first-floor residing room, and walls and floors had been lined with planks of oak.

Casa Desgraz by Matteo Inches

“The double-height area in the living space increases the perception of verticality and dimension of the space as properly as making it possible for a visual and acoustic connection in between the sleeping location and the decrease spaces,” said Inches.

Casa Desgraz by Matteo Inches

“Wood is utilized as the main finishing material it is utilised like a coating that wraps the spaces and increases the perception of becoming enclosed in a personal, warm and domestic atmosphere,” he continued.

Casa Desgraz by Matteo Inches

The interior layout was reorganised, with utility rooms and a guest suite set at ground level, and the living and dining area positioned on the double-height floor over.

A master suite and en-suite bathroom occupy the uppermost floor, beneath the new roof.

Casa Desgraz by Matteo Inches

A timber staircase emerges onto an inner balcony to a single side of this upper-floor bathroom, which is contained inside of a curving pod suspended over one particular corner of the lounge.

The small balcony was envisaged as a studying space, so that the couple can “feel the presence of the other particular person despite being on a separate degree”.

Casa Desgraz by Matteo Inches

Photography is by Simone Bossi.


Task credits:

Architect: Studio Inches
Undertaking team: Matteo Inches, Nastasja Geleta, Vincenzo Rothen

Casa Desgraz by Matteo InchesInternet site prepare Casa Desgraz by Matteo InchesGround floor program Casa Desgraz by Matteo InchesFirst floor prepare Casa Desgraz by Matteo Inches2nd floor strategy Casa Desgraz by Matteo Inches

Previous articleManipulated Light Projections Become 3D-printed Jewellery With Tactum
Next articleSoup Architects Adds A Pair Of Art Studios To A Leafy Suffolk Garden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here