SAU Taller De Arquitectura’s Casa Migdia Features Sliding Screens And A Moveable Wall

0
991

This house in Spain has triple-layer facades that allow varying degrees of light and privacy, and features a bedroom that can be hidden or unveiled with the assist of a sliding wall.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

Casa Migdia is a single-family members residence in Granollers, designed by Spanish studio SAU Taller de Arquitectura in response to a quick that referred to as for a lot of natural light and spaces that could potentially be enlarged in the potential.


Relevant story: H Arquitectes inserts courtyard house among two current Spanish homes


The plan is organised around a central support core that includes the staircase, storage and a bathroom. This allows the rest of the floor area to be left open, so it could easily be extended to the front or rear.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

A garage on the ground floor connects straight with a household space, which is flanked at the far finish by glass sliding doors that open out to a garden. A bedroom is also located on the other side of the central core.

Behind the staircase on the 1st floor is a dividing wall that conceals utilities accommodated on the opposite side.

This wall also forms one particular side of a passage major to a master bedroom, which can be closed off completely or partially from the adjacent lounge, thanks to a set of sliding double doors that generate a partition.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

The developing has awkwardly angled side walls to make the most of its plot. These are squared off inside by filling the resulting spaces with cupboards and other storage choices.

The kitchen, which is accommodated in a double-height room featuring clerestory windows, is partially nestled into 1 of these angular gaps.

North and south-dealing with walls oriented towards the street and the rear courtyard are formed of translucent polycarbonate, allowing daylight to permeate the interior from both sides.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

The four-centimetre-thick cellular polycarbonate surfaces form the initial of three layers that produce adjustable insulating wall systems for the two facades.

Double glazing utilised for the inner surface leaves a gap into which aluminium louvres are slotted. On the south-facing end, these louvres can be angled to reflect sunlight away from the interior for the duration of the summer months and direct it into the developing in winter.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

“The two primary facades had been imagined as a triple skin,” mentioned the architects. “They act as a filter to increase internal light, temperature and comfort conditions.”

“We have worked with neutral and rough resources: concrete, glass, polycarbonate, maple timber… trying to generate a non contaminated space which allows the inhabitants to deliver their own colour and persona with their selected furniture, vegetation, paints, lamps, racks,” they extra.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

A part of the translucent opening at the rear of the house folds upwards to open the interior to the elements and provide access to a balcony.

Two roof terraces located on prime of the bedroom and the stairwell provide distinct varieties of outdoor room.

Casa Migdia by SAU Taller de Arquitectura

The larger terrace is exposed to the sun, although the reduce one particular is covered by a pergola that vines will slowly populate to develop a shaded and far more private area.

Photography is by Andrés Flaszjer.

Casa Migdia by SAU Taller de ArquitecturaAxonometric diagram Casa Migdia by SAU Taller de ArquitecturaGround floor plan sketch Casa Migdia by SAU Taller de ArquitecturaSection
Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here