Sadie Snelson Architects Converts London Warehouse Into Photographer’s Home And Studio

0
1634

Sadie Snelson Architects has transformed an east London warehouse into a reside-function space for a photographer, featuring a folded steel staircase, a mezzanine and wall-mounted storage for bicycles (+ slideshow).

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

Prior to the renovation, the Clapton Warehouse was divided into modest separate rooms that were subject to minor natural daylight.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

“Prior to the refurbishment, the room did not perform very effectively and the inner rooms have been also dark,” Sadie Snelson informed Dezeen.


Related story: Warehouse loft by Kind Design Architecture with floorboards salvaged from a chapel


“It suffered from damp difficulties, with condensation on the windows.”

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

The group eliminated all dividing walls to produce an open-strategy living area, and parts of the floor have been taken away to create double-height areas that maximise light.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

Materials utilised all through the house are meant to reflect its industrial nature. Walls are left unpainted to expose the plaster finish, and structural I-beams are left exposed.

But the crew also additional oiled oak flooring to make the room truly feel more homely.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

A staircase constructed from sheets of welded steel leads up to the initial-floor mezzanine, which cantilevers beyond the steel columns and out in excess of the residing room.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

“We wished the new structural components to be distinct from the existing as far as achievable,” stated Snelson.

“The corner of the mezzanine really hangs from a rod in the ceiling, as effectively as cantilevering out from an current floor steel as we did not want to produce a connection into the adjacent column.”

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

“The stairs are supported on steel tabs which are welded to a beam concealed in the wall,” she said. “The balustrade railing was conceived as a ribbon, but it is truly bearing the load of the staircase.”

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

A white-tiled kitchen is tucked beneath the extra level. The concrete work surfaces and island had been created by the client, who was also the contractor on the task.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

Steel sheets had been paired with Critall-type windows to create a double-height partition in between the residing spot and photographer’s workspace.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

The master bedroom and bathroom are the two located on the initial floor, along with a space that can function as a studio.

The cave-like shower was constructed from tadelakt – a specialist waterproof plaster traditionally utilised to coat palaces, hammams and bathrooms in Morocco.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson Architects

Warehouse conversions proceed to be a common resolution for reside-perform spaces. Previously, Dingle Cost revamped a warehouse in south London to develop a residence and studio for a painter, although American studio CHA:COL utilized modified Ikea furnishings to develop an workplace and apartment for two visual artists in Los Angeles.

Photography is by Rory Gardiner.

Clapton Warehouse by Sadie Snelson ArchitectsGround floor program – click for larger picture Clapton Warehouse by Sadie Snelson ArchitectsVery first floor plan – click for larger picture


Relevant story: Residence for a Painter by Dingle Price Architects

House for a Painter by&ltbr /&gt Dingle Price Architects

London architect Dingle Price tag has revamped a warehouse in south London to develop a bright spacious home and studio for a painter and his family members. Far more »

Related movie: Simon Astridge opts for a selection of raw resources in Balham Property extension

Architect Simon Astridge employed a varied materials palette of plywood, concrete, brick and stone to develop this extension to a Victorian terraced home in London More substantial model + story »

Far more residential conversions:

Pin it |

Dezeen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here